Un oraş austriac vrea să îi retragă cetăţenia de onoare lui Hitler

În oraşul Amstetten, din Austria Inferioară, a izbucnit un scandal după ce s-a aflat că Adolf Hitler este în continuare cetăţean de onoare al localităţii.

În 1939, Hitler a fost oaspetele oraşului Amstetten. El a primit atunci cetăţenia de onoare a localităţii, care nu i-a fost retrasă nici până în ziua de azi. Dezvăluirea a fost făcută de un consilier local din partea Verzilor, chiar cu ocazia festivităţilor prilejuite de cei 900 de ani ai oraşului, potrivit presei austriece.

Deşi conducerea oraşului a ştiut despre această situaţie, nu a întreprins nimic pentru a-i retrage cetăţenia de onoare fostului lider nazist, aşa cum s-a întâmplat în alte localităţi, a criticat Raphael Lueger, care i-a cerut primarului să facă demersurile necesare în acest sens.

Primarul social-democrat Herbert Katzengruber a promis că subiectul va ajunge „fără agitaţie” pe masa viitoarei şedinţei a comisiei pentru cultură. „Trebuie să arătăm şi în exterior un semn, de aceea sunt de părere că trebuie ne ocupăm de această problemă regretabilă, ca această cetăţenie de onoare să fie declarată nulă”, a declarat primarul.

Tot la cererea Verzilor, urmează să fie verificată şi situaţia fostului ofiţer nazist Paul Scherpon, devenit după război viceprimar în Amstetten şi făcut, şi el, cetăţean de onoare al localităţii, cu trei ani înainte de a deceda. De Ziua tuturor sfinţilor, muncipalitatea încă depune coroane de flori la mormântul său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.