Vulcanul Grimsvötn aruncă de zeci de ori mai multă cenuşă decât Eyjafjallajökull

Vulcanul Grimsvötn, care a început să erupă în noaptea de duminică, aruncă de zeci de ori mai multă cenuşă decât vulcanul Eyjafjallajökull, care în primăvara anului 2010 a blocat timp de mai multe zile traficul aerian în Europa, a estimat vulcanologul britanic Dave McGarvie, de la The Open University din Milton Keynes, potrivit revistei New Scientist.

Deşi Grimsvötn aruncă în atmosferă de la 10 la 100 de ori mai multă cenuşă decât Eyjafjallajökull, particulele de cenuşă ale acestuia sunt mai mari şi mai grele şi ele se vor aşeza mai repede pe pământ, a mai apreciat el.

La rândul său, Sigurlaug Hjaltadottir, expertă la Serviciul pentru Meteorologie şi Geofizică din Islanda, a confirmat că erupţia actuală este mai puternică decât cea de anul trecut.

„Grimsvötn, de sub gheţarul Vatnajokull, este un sistem vulcanic foarte activ, care şi-a început pregătirile pentru actuala erupţia imediat după cea precedenta din 2004”, a spus ea, indicând că Grimsvötn aruncă cenuşă bazaltică, care nu conţine mulţi compuşi de siliciu, ca în cazul Eyjafjallajökull.

Magma bogată în siliciu este mai vâscoasă şi astfel provoacă explozii mai puternice, în timp ce magma bazaltică aruncă cenuşă doar în prezenţa gheţii sau a apei, a mai explicat aceasta, potrivit RIA Novosti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.