Cine îi va succeda lui Mario Draghi la conducerea Băncii Italiei?

Cu o săptămână în urmă Ecofin l-a desemnat pe guvernatorul Băncii Italiei la preşedinţia Băncii Centrale Europene /BCE/. Dacă alegerea va fi ratificată de Consiliul European din 24 iunie, la 1 noiembrie Mario Draghi îi va succede lui Jean-Claude Trichet.

Va trebui astfel să se deschidă procedura pentru numirea unui nou guvernator al Băncii Italiei. Legea prevede ca el să fie numit prin decret al preşedintelui ţării, la propunerea premierului, după consultarea Consiliului de administraţie al instituţiei bancare, notează într-un editorial de marţi (24 mai 2011) ziarul italian Corriere della Sera.

Structura Uniunii Monetare Europene seamănă tot mai mult cu sistemul Rezervei Federale a SUA. Băncile centrale naţionale sunt structurile operative, dar orice decizie se ia la Frankfurt, unde fiecare guvernator dispune de un vot din 23.

Cu toate acestea, mai mult decât în alte ţări din Europa, Banca Italiei continuă să fie una dintre cele mai importante instituţii, deoarece, alături de Autoritatea Garantă a Concurenţei şi a Pieţei, Antitrust, este singura cu adevărat independentă de guvern, datorită istoriei sale centenare şi calităţii persoanelor care au deţinut funcţia de guvernator, de la Luigi Einaudi, la Carlo Azeglio Ciampi şi până la Mario Draghi.

În alegerea guvernatorului, premierii Italiei nu au fost nevoiţi niciodată în 40 de ani să recurgă la persoane din exteriorul băncii.

A alege un guvernator din afara Palatului Koch /sediul Băncii Italiei/ înseamnă a renunţa la o tradiţie care până acum a funcţionat bine şi a expune Banca Italiei pieţei politicii, un precedent care ar putea rezerva unele surprize neplăcute în viitor. Cea mai bună alegere este cea a unui membru al directoratului, în tradiţia Băncii.

Funcţia cea mai importantă şi mai delicată pe care o are astăzi Banca Italiei este de supraveghere a instituţiilor de credit. Multe activităţi au fost transferate la nivel european, dar rolul de „supraveghetor” local rămâne de neînlocuit.

Supravegherea din partea Băncii Italiei şi disponibilitatea ministrului de finanţe Giulio Tremonti de a le recapitaliza, a contribuit la a ţine băncile italiene în afara ciclonului crizei. Fermitatea lui Draghi i-a nemulţumit pe unii bancheri, mai ales băncile populare, care întâmpină mai multe dificultăţi în a-şi creşte capitalul.

Astăzi, ele fac presiuni asupra politicii şi doresc o schimbare de gardă şi un guvernator din exterior, mai puţin sever şi care să privească mai favorabil „băncile de sistem”.

Potrivit Corriere della Sera, nu este acceptabil ca cei care trebuie să fie supravegheaţi să exercite presiuni privind alegerea celui care va trebui să supravegheze. Noul guvernator nu trebuie să aibă referenţi politici, subliniază ziarul. Acesta este un motiv în plus pentru a evita abaterea de la tradiţia alegerii unui succesor din interiorul Băncii Italiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.