Compania Ryanair înclacă legea belgiană cu testele antidrog efectuate pe salariaţi

Compania aeriană low-cost Ryanair a declanşat o nouă polemică, după ce a înmulţit controalele efectuate pe salariaţii ei din Belgia, pentru a verifica dacă au consumat canabis, contravenind astfel dreptului belgian, scrie miercuri (25 mai 2011) presa belgiană, menţionată de AFP.

Se spune că Ryanair ia eşantioane de păr de la salariaţii săi la coborârea din avion pentru a efectua teste anti-drog, potrivit declaraţiei unei stewardese care lucrează pentru compania irlandeză, citată de ziarul regional L”Avenir.

„În fiecare săptămână vine din Irlanda o asistentă medicală, care primeşte la +biroul+ nostru (din Charleroi, sudul Belgiei – n.r.) personalul de bord ce coboară din avion. Ni se iau eşantioane de păr pe care se fac teste pentru depistarea drogurilor”, povesteşte stewardesa. Eşantionul de păr, de 4 cm/3 cm, este luat din spatele urechii la bărbaţi şi din spate la femei.

Controalele erau efectuate înainte de două ori pe an, însă, se pare că după un denunţ care viza personalul navigant, ele s-au înteţit în ultimele trei săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Ryanair, Stephen McNamara, a confirmat efectuarea controalelor antidrog, stipulate în contractul – care se supune dreptului irlandez – angajaţilor.

„Facem aceste teste la toate bazele noastre europene în mod aleatoriu. Este prevăzut în contractele salariaţilor noştri. Aşa ne putem asigura că echipajele noastre sunt în regulă şi că pasagerii sunt în siguranţă.”

Salariaţii nu pot refuza testul; în caz contrar, sunt pasibili de „sancţiuni”, a adăugat el, deşi această practică este ilegală în dreptul muncii belgian.

Ministrul belgian al Transporturilor, Etienne Schouppe, a criticat compania Ryanair şi conducerea ei la postul de radio RTBF.

„Consider că acestă practică este exagerată, dar patronul Ryanair este recunoscut pentru faptul că ia hotărâri de neînţeles”, a spus ministrul, făcând aluzie la controversele declanşate de declaraţiile incendiare ale lui Michael O”Leary, îndeosebi despre obezii stânjenitori la bord, pasagerii care ar putea călători în picioare şi ecologiştii care ar trebui împuşcaţi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.