Europa este pe punctul de a exploda: toata lumea spune NU austerităţii

– Situatia din Europa devine alarmanta. Spania este zguduita de proteste, Grecia nu mai suporta masurile de austeritate, iar Portugaliei ii vine nota de plata de la FMI.

In timp ce toata lumea se revolta, FMI si partidele de la conducere neaga realitatea. Cat vor mai suporta europenii taierea salariilor, cresterea impozitelor si disparitia locurilor de munca?

Zeci de mii de demonstranti din Spania au continuat zilele trecute protestele fata de partidele politice de la putere, conform Business Insider. Acest lucru se intampla in pofida interdictiei protestelor, demonstratiile continuand si in ajunul alegerilor regionale si municipale de pe 22 mai.

Aproximativ 28.000 de persoane, majoritatea tineri, au petrecut noaptea dintre 20 si 21 mai in Puerta del Sol, una dintre pietele centrale din periferia Madridului. Au ramas acolo cu toate ca interdictia asupra protestelor a intrat in vigoare la miezul noptii pe baza legilor aplicabile la sfarsitul campaniei electorale derulate in 13 din cele 17 regiuni ale Spaniei si in peste 8.000 de municipalitati.

Furia demonstrantilor este cauzata de esecul politicienilor de a relaxa austeritatea impusa populatiei. In plus, rata somajului in Spania a ajuns la 21%. In timpul protestelor, multi dintre locuitorii Madridului si-au lipit banda adeziva pe gura pentru a transmite faptul ca vor continua demonstratiile, chiar daca trebuie sa o faca in tacere, scrie Bloombiz.ro.

Analiştii occidentali chiar au şi asemănat manifestaţiile din Spania cu „primăvara arabă” începută în Tunisia şi în Egipt, la care a participat în special tineretul dezamăgit, consi­derându-se ca fiind o generaţie pierdută, sacrificată de incapacitatea guvernanţilor de a acţiona în timp de criză. Tinerii spanioli au răspuns unui apel apolitic lansat pe Facebook şi pe Twitter, exact după modelul revoltelor din lumea arabă.

Şi în Cehia, la Praga, s-a desfăşurat un protest de amploare, cehii fiind de asemenea nemulţumiţi de politicile de austeritate ale guvernului lor de centru-dreapta, ce vizează reforme în sistemele de pensii, de sănătate, social şi fiscal, reforme pe care popu­laţia le consideră „reforme înşe­lătoare”, îndreptate „împotriva po­pulaţiei”. „Nu sunt reforme, ci furt în plină zi”, susţin protestatarii cehi, care au cerut Guvernului „să dea bani pentru sănătate, nu pentru bănci”.

Georgia, Spania şi Cehia sunt scena unor mitinguri de amploare împotriva sărăciei şi a măsurilor de austeritate care au avut loc şi în Franţa. Francezii au ieşit şi ei în stradă înainte cu Summit-ului G8, cerând democraţie, locuri de muncă şi condamnând clasa politică aflată la pu­tere, scrie Jurnalul.ro.

Până şi georgienii au ieşit pe stradă, la Tbilisi şi Batumi, cerând demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, susţinut de Occident, căruia îi reproşează că nu a luat măsuri de combatere a sărăciei şi că a pierdut parte din teritoriul ţării în conflictul cu Rusia din 2008. Poliţia a intervenit ieri asupra manifes­tanţilor în mod violent.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.