Eurozona pe roşu: Agenţiile de rating au alimentat o scădere accentuată a indicilor bursieri

Piaţa bursieră mondială a fost cuprinsă de un val de vânzări panicate. Pentru prima dată de la mijlocul lui martie, cursul euro s-a prăbuşit mai jos de nivelul 1,4 faţă de dolar, indicii bursieri ai ţărilor occidentale au pierdut la finele zilei până la 2%, iar cei ruseşti – între 1,9 şi 3,3%.

Investitorii au fost „provocaţi” de declaraţiile agenţiilor de rating, care în ultimele zile au reuşit să reducă ratingul Greciei, să revizuiască perspectiva ratingului Italiei şi să atenţioneze în legătură cu cel al Japoniei, notează cotidianul rus Kommersant.

„Scăderea ratingului oglindeşte anvergura problemelor cu care se confruntă Grecia în desfăşurarea reformelor financiare şi structurale, necesare pentru asigurarea capacităţii de plată a statului şi crearea bazelor pentru o restabilire fermă a economiei”, se spune în declaraţia agenţiei Fitch. La începutul lunii, agenţile S&P şi Moody”s scăzuseră la rândul lor ratingul Greciei până la B şi respectiv B1. Experţii Fitch au atenţionat că restructurarea datoriei greceşti va echivala cu falimentul.

Potrivit analistei ruse Olga Efremova, situaţia este înrăutăţită şi de faptul că, deocamdată, nu există o înţelegere clară în ceea ce priveşte modul în care cele mai mari ţări ale Uniunii Europene – Germania şi Franţa – „vor putea sprijini periferia cu probleme”.

Investitorii au început să vândă activele riscante chiar de la începutul zilei de luni. După cum explică şeful Departamentului de operaţiuni cu active ale companiei ruse „Uralsib”, Oleg Vorotniţki, într-o piaţă în cădere orice menţionare privind posibilul faliment al Greciei duce la o îndepărtare panicardă a riscurilor.

Drept instrumente de protecţie, investitorii s-au orientat spre obligaţiuni ale ţărilor dezvoltate, în primul rând ale SUA şi celor mai mari ţări din Europa. Drept rezultat, profitul obligaţiunilor pe zece ani ale US Treasuries a scăzut mai jos de 3,1% pe an, al celor germane s-a apropiat de 3%, iar al celor britanice şi franceze a scăzut până la 3,4%.

Experţii nu exclud că această scădere a indicilor bursieri va continua. „Până când Grecia nu-şi va rezolva problemele cu datoria, investitorii vor evita să investească în active cu risc şi prin urmare căderea va continua”, atenţionează Oleg Vorotniţki.

„Fără îndoială, nimeni nu este interesat în falimente, însă deocamdată nu este foarte clar cât de departe sunt dispuse să meargă autorităţile UE pentru a sprijini stabilitatea în zona euro”, este de părere Olga Efremova.

La rându său, analistul de la „Troika Dialog” Andrei Kilin afirmă că actuala situaţie aminteşte de evenimentele din anul trecut şi, după toate probabilităţile, va evolua la fel. „La fel ca în urmă cu un an, principala cauză o constituie problemele cu datoriile Greciei, cum şi când va fi ea, după toate probabilităţile, ajutată.

Însă, înainte ca acest lucru să fie făcut, indicii bursieri ruseşti scăzuseră atunci cu 25-30%. Cred că şi acum ne aşteaptă o scădere cu încă 5-10%”, este de părere Kilin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.