EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Geoană: Potenţialul României în zona IT poate constitui un motor important pentru accelerarea dezvoltării

România poate fi un beneficiar major de pe urma investiţiilor în IT, potenţialul său intelectual şi uman în zona de IT şi software putând constitui unul dintre cele mai importante motoare pentru accelerarea dezvoltării, aducând creşteri semnificative în zona productivităţii, a locurilor de muncă, a micului antreprenoriat şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, a declarat preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, marţi în cadrul Forumului e-G8 de la Paris.

‘România trebuie să devină un hub regional pentru industria de IT şi software. Avem poziţionarea corectă, avem potenţialul uman, avem şcolile şi universităţile care să permită acest lucru.

Dar mai avem o condiţie de îndeplinit şi aici cred că trebuie să ne concentrăm eforturile în perioada imediat următoare: recâştigarea şi readucerea în ţară a specialiştilor IT care au părăsit România în ultimii ani. Recâştigarea acestor tineri cu un potenţial şi cu un talent extraordinar trebuie să fie printre priorităţile zero ale oricărei guvernări’, a spus Mircea Geoană.

Concluziile Forumului e-G8 vor fi discutate de liderii de state şi guverne ce vor participa la acest Summit. Mircea Geoană a participat marţi, 24 mai, la lucrările Forumului e-G8, la invitaţia preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte al G8. Geoană a fost prezent la eveniment în dublă calitate – de Preşedinte al Senatului României şi de Preşedinte al Institutului Aspen România, informează un comunicat de presă facut public de Senatul României.

În discursul său introductiv, Nicolas Sarkozy a accentuat faptul că lumea în care trăim este în perpetuă schimbare, iar apariţia noilor tehnologii de comunicare ne obligă la o continuă readaptare.

‘Internetul este un sector de activitate economică esenţial pentru dezvoltarea economiilor lumii, fie prin companii care nu existau acum zece ani, fie prin companii tradiţionale, care nu desfăşurau activităţi on-line, înţelegând astfel nevoia de transformare ca răspuns la o lume în continuă schimbare. Acest nou val de tehnologii ale informaţiei şi ale comunicării ne invită la o abordare mai globală a schimbărilor care se petrec.

Importanţa rolului pe care internetul îl joacă în viaţa noastră personală şi profesională, precum şi oportunităţile pe care această reţea le oferă societăţilor noastre, economiilor noastre şi culturilor noastre, m-a convins să includ acest subiect pe agenda discuţiilor din cadrul Summitului şefilor de state şi de guverne care va avea loc la Deauville.

Dinamica multilaterală a internetului, precum şi rolul pe care sectorul privat şi societatea civilă îl joacă în dezvoltarea sa, m-au făcut să-i invit pe liderii acestui domeniu la Paris, pentru ca întâlnirea G8 să poată beneficia de pe urma viziunii lor’, a afirmat Nicolas Sarkozy, citat în acelaşi comunicat de presă.

Forumul e-G8 s-a axat în principal în jurul importanţei tehnologiei comunicaţiei ca vector de susţinere şi accelerare a creşterii economice la nivel global şi ca un factor crucial în creşterea transparenţei actelor guvernamentale şi în promovarea bunei guvernări.

Printre subiectele aflate pe agenda discuţiilor se numără dezvoltarea tehnologiei digitale şi impactul asupra comerţului şi folosirea internetului ca factor de accelerare a creşterii economice.

Un alt subiect important ce a fost dezbătut la conferinţă a fost legat de dezvoltarea infrastructurii informatice, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea broadbandului. Totdată, un accent deosebit s-a pus pe serviciile publice electronice şi pe utilitatea lor pentru dezvoltarea educaţiei şi a serviciilor sociale şi a celor medicale.

La forumul e-G8 au participat Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Craig Mundie, şeful departamentului de cercetare şi strategie de la Microsoft, Eric Schmidt, director executiv al Google, Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, John Donahoe, preşedinte şi director executiv al eBay şi Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, finanţelor şi industriei şi unul dintre cele mai vechiculate nume pentru preluarea şefiei FMI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata