Iranul îi propune Rusiei să exporte împreună gaz şi petrol

„Strâns cu uşa” de sancţiunile internaţionale, Iranul încearcă să găsească o ieşire din situaţie, bazându-se în special pe ajutorul Rusiei, însă în condiţii reciproc avantajoase.

După cum a declarat luni (23 mai 2011) ambasadorul Iranului la Moscova, Mahmoud Reza Sajjadi, ţara sa ar dori să participe la livrarea de combustibili ruseşti în direcţie sudică. În afară de aceasta, Teheranul este interesat de participarea companiilor ruseşti în proiecte iraniene din domeniu.

În opinia experţilor, chiar dacă propunerea nu este nouă, ea este una de perspectivă, ţinând cont de faptul că firmele şi companiile ruseşti nu deţin active în SUA şi pot să nu se teamă de sancţiunile americane, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

„Iranul ar putea juca rolul ţării care transportă petrol şi gaz rusesc în direcţie sudică, prin intermediul operaţiunilor swap /de schimbľ, a declarat diplomatul iranian.

Potrivit acestuia, Teheranul este interesat de participarea companiilor ruseşti din domeniul petrolului şi gazului în proiecte corespunzătoare din Iran. „De asemenea, ţinând cont de experienţa pe care o deţinem în cooperarea cu firme şi companii ruseşti, credem că există perspective pentru un parteneriat /ruso-iranian/, inclusiv în terţe ţări”, a mai spus Mahmoud Reza Sajjadi.

Potrivit experţilor, propunerea Iranului s-ar putea dovedi profitabilă pentru companiile ruseşti. „Pentru Rusia, Iranul constituie un canal firesc spre pieţele din Asia de Sud-Est şi India, iar existenţa unei infrastructuri portuare destul de dezvoltate din această ţară permite ocolirea teritoriilor tensionate ale Afganistanului şi Pakistanului”, subliniază analistul rus Dmitri Aleksandrov.

„Demararea unor operaţiuni de swap în acest caz îi va permite atât Iranului, cât şi Rusiei să facă economii în domeniul logistic, datorită unor cheltuieli de transport mai mici în vânzarea de petrol iranian spre nord şi rusesc – spre sud. În afară de aceasta, poziţia Iranului în această problemă este destul de solidă, deoarece, în pofida sancţiunilor, el rămâne unul dintre jucătorii-cheie pe piaţa europeană a petrolului, cu un export total de circa 113 milioane de tone pe an”, explică Aleksandrov.

Analistul rus Vitali Gromadin remarcă faptul că ideea dată publicităţii de diplomatul iranian nu este una nouă. „În lipsa unui sistem de conducte care să lege sudul şi nordul Iranului, operaţiunile de swap au fost deja luate în calcul şi nu o singură dată.

Cu ţările din Asia Centrală, Iranul cooperează încă din 2001 în vederea livrării de petrol în nordul ţării, în schimbul livrării unor cantităţi asemănătoare în Golful Persic”. În opinia lui Gromadin, „schema este destul de viabilă, iar companiile ruseşti sunt pregătite să o aplice, în scopul diversificării vânzărilor”.

În afară de aceasta, lipsa de active ale companiilor ruseşti în SUA scade pericolul în ceea ce priveşte sancţiunile americane. „Cu un an în urmă, Lukoil a fost nevoit să se retragă din proiectul privind exploatarea sectorului Anaran din Iran, din cauza faptului că avea interese în SUA”, aminteşte Gromadin, precizând că la locul Lukoil din acest proiect pretinde deja Gazprom neft, în timp ce compania centrală Gazprom va fi în mod sigur interesată de zăcămintele de gaz din South Pars.

Este posibil ca propunerea Iranului să vizeze petrolul din zăcămintele de la Marea Caspică, urmând ca piaţa de desfacere să fie India, estimează analistul Andrei Polişiuk.

„Schema propusă nu va stârni foarte mare interes din partea companiilor petroliere ruseşti, deoarece principala lor piaţă de desfacere rămâne Europa. Însă, pentru ele un factor important îl constituie posibilitatea de a participa în proiectele Iranului. În afară de aceasta, extinderea cooperării /ruso-iraniene/ ar putea fi influenţată şi de componenta politică”, a subliniat Polişciuk, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.