Marea Britanie, pe locul la treilea într-un top privind presiunile resimţite de familii, după România şi Bulgaria

România şi Bulgaria sunt ţările europene unde familiile resimt cel mai puternic presiunile sociale, urmate pe locul al treilea de Marea Britanie, relevă un index alcătuit de think tank-ul britanic Relationships Foundation, preluat marţi (24 mai 2011) de publicaţia Christian Today.

Noul index a comparat presiunile resimţite de către familii în cele 27 de state membre ale UE pentru a afla în care state europene acestea se luptă mai mult cu grijile băneşti, cu lungile ore de lucru şi cu costurile ridicate de trai.

Studiul a constatat că deşi britanicii muncesc cele mai multe ore pe săptămână din Europa – în medie 43 de ore – aceştia plătesc din plin pentru aceste ore, în condiţiile în care aproape un sfert din venitul familiei (23,5%) este cheltuit pe îngrijirea copiilor.

Această cifră se ridică la de două ori suma plătită pentru îngrijirea copiilor de către familiile din Franţa, la de trei ori cea plătită de către familiile germane, şi la de patru ori costurile serviciilor de îngrijire din Suedia.

Aproximativ una din cinci familii britanice cu copii în întreţinere (20,9%) se confruntă cu „dificultăţi” sau cu „dificultăţi mari” să se ajungă cu banii.

Potrivit think-tank-ului citat, 14% dintre familiile britanice cu copii în întreţinere au trecut printr-o situaţie „extrem de critică” în ceea ce priveşte datoriile – acelaşi procent ca şi în Germania.

Marea Britanie se situează pe locul al doilea în topul ţărilor cel mai puţin dispuse să acorde concediu maternal /paternal complet, oferind noilor părinţi doar 9,6 săptămâni, comparativ cu 14 săptămâni în Germania, 16 în Italia, 18 în Franţa şi 20 în Danemarca.

De asemenea, studiul concluzionează că Marea Britanie oferă unul dintre mediile de viaţă cele mai proaste din Europa, cu procentaje mari de sarcină în rândul adolescentelor, cu niveluri ridicate ale ebrietăţii în rândul minorilor şi cu un nivel relativ ridicat al consumului de droguri în rândul adolescenţilor.

În Marea Britanie, 47% dintre adolescenţii de 15 de ani s-au îmbătat cel puţin două ori, prin comparaţie cu 25% în Franţa şi 20% în Italia. Numai în Danemarca procentajul a fost mai mare, de 57%.

Totodată Marea Britanie se situează pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte numărul gravidelor în rândul tinerelor cu 2,59%. Acest procentaj este depăşit doar de cel al Bulgariei, cu 3,85%, spre deosebire de ţări cum ar fi Danemarca unde procentajul, pentru aceeaşi grupă de vârstă, este de doar 0,56%.

Indexul a fost realizat pentru a evalua progresele făcute de guvernul de la Londra în ceea ce priveşte îndeplinirea promisiunii pre-electorale de a face din Marea Britanie „ţara cea mai prietenoasă pentru familii din Europa”.

Promisiunea fusese asumată de premierul David Cameron în replică la un clasament realizat în 2007 de UNICEF asupra bunăstării copiilor, în care Marea Britanie se situase pe ultimul loc din 21 de ţări dezvoltate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.