Mollahul Omar, liderul din umbră

S-a aflat în fruntea talibanilor şi a controlat Afganistanul înainte de intervenţia SUA din 2001. Când Ben Laden s-a întors în Afganistan, în 1996, el a văzut în mollahul Omar un sprijin esenţial în lupta sa împotriva „necredincioşilor”.

Liderul talibanilor, iniţial reticent în faţa existenţei unei organizaţii puternice în ţara lui, acceptă Al Qaida care trece de la războiul împotriva Uniunii Sovietice, la poziţia „wahhabistă” şi „salafistă” care pledează pentru o interpretare integristă a Coranului, relatează marţi (24 mai 2011) ziarul ABC într-un editorial.

Începe astfel o alianţă strânsă între Ben Laden şi mollahul Omar. Liderul Al Qaida i-a făcut un jurământ de fidelitate lui Omar care la rândul său le-a impus afganilor supunere faţă de Osama. Azi Ben Laden a murit. S-ar putea ca şi Muhammad Omar să fie mort, potrivit informaţiilor unei televiziuni private afgane, care a informat că trupul neînsufleţit al acestuia a fost localizat în Pakistan.

Purtători de cuvânt ai talibanilor s-au grăbit să dezmintă: „Nu este decât propagandă a duşmanului. Vom continua lupta împotriva cotropitorilor străini şi aliaţilor lor”.

Mollahul Omar este liderul spiritual al talibanilor şi a controlat Afganistanul între 1996 şi 2001, când a fost nevoit să fugă după invazia SUA, dispuse să răstoarne regimul taliban pentru relaţiile sale cu Al Qaida (în 2002, el a fugit spectaculos cu motocicleta din ascunzătoarea lui din munţi).

Se crede că de atunci se ascunde undeva între oraşul Quetta şi trecătoarea Chaman, la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan. Potrivit serviciilor de informaţii americane, mollahul şi alţi talibani conduc din Pakistan strategia contrainsurgenţei în Afganistan.

Un raport al comandantului şef al armatei americane din Afganistan, Stanley McChrystal, îi descrie pe talibani ca pe un guvern din urmbră care ar fi numit numeroşi guvernatori în provinciile afgane luptând pentru putere în această naţiune devastată de război. Se ştie foarte puţin de primii ani de viaţă a lui Muhammad Omar: unii autori spun că s-ar fi născut în apropiere de Kandahar (Afganistan) în 1959, în timp ce spun că s-a născut în 1962 în provincia Oruzgan.

În anii 80 a intrat în gherila care lupta împotriva trupelor sovietice din Afganistan, devenind unul din locotenenţii seniorului de război Mohamed Nabi Mohamadi. În această luptă el şi-a pierdut un ochi, împrejurări pe care talibanii le-au exploatat pentru a-i spori legenda: fiind rănit el şi-a scos singur ochiul, cusându-şi apoi pleoapa peste rană.

Se spune şi că a întemeiat mişcarea talibană în 1994, după ce a avut un vis în care i-a apărut o femeie care l-a încurajat să pună capăt anarhiei din Afganistan.

În plin război civil afgan, a strâns 30 de persoane care s-au înmulţit după cucerirea provinciei Kandahar. În 1996, după ce a fost numit „Emir al credincioşilor” de simpatizanţi, el a ocupat capitala Kabul. Un an mai târziu, în 1997, a redenumit ţara Emiratul Islamic Afganistan.

Cu toate acestea, nu s-a mutat la Kabul şi a continuat să conducă din Kandahar. Deşi se afla la putere, nu apărea în public, iar în timpul mandatului său a impus „sharia” sau legea islamică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.