Planurile de urbanism de la Roşia Montană au fost anulate în instanţă

– Fundaţia Culturală Roşia Montană (FCRM) a obţinut în instanţă anularea Planului Urbanistic General al comunei Roşia Montană şi a Planului Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.

Tribunalul Alba a admis, ieri, 24 mai 2011, cererea prin care FCRM solicita anularea hotărârii nr. 1 din ianuarie 2009 a Consiliului local al comunei Roşia Montană, judeţul Alba, prin care se confirmă cu efecte retroactive, hotărârile nr. 45 şi 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Roşia Montană, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General şi a Planului Urbanistic Zonal al comunei Roşia Montană.

Cele două planuri de urbanism aprobate de Consiliului local declarau zona Roşia Montană zonă monoindustrială cu specific minier, făcând astfel imposibilă iniţierea oricărei alte activităţi care ar fi putut sprijini dezvoltarea economică a zonei, inclusiv a activităţilor de turism.

În ianuarie 2008 Curtea de apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea hotărârilor nr. 45 şi 46 ale Consiliului local Roşia Montană, (în baza art. 46 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale) ca urmare a faptului că au fost luate cu participarea unor consilieri care erau în acelaşi timp angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi al căror interes patrimonial este “evident şi de natură a le afecta obiectivitatea şi imparţialitatea în procesul de deliberare”. Prin urmare, hotărârea nr. 1/2009 care reprezintă un act administrativ de confirmare a unor hotărâri (45 şi 46 din iulie 2002) declarate nule de drept de către instanţă, este, la rândul ei, nulă de drept.

Consecinţa firească a acestei hotărâri a Tribunalului Alba este suspendarea imediată a procesului de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat în Roşia Montană de către RMGC, evaluare ce este în curs la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, în Colectivul de analiză tehnică.

FCRM solicită pe această cale Ministerului Mediului şi Pădurilor să ia act de hotărârea Tribunalului Alba şi să oprească orice procedură de evaluare sau analiză privind proiectul minier Roşia  Montană şi să trimită întreaga documentaţie titularului RMGC.

În acelaşi timp, FCRM solicită Ministrului Mediului şi Pădurilor să ia act de faptul că proiectul minier Roşia Montană s-a dovedit până acum de prea multe ori a fi fondat pe ilegalităţi şi încălcări flagrante ale legii. „Considerăm că într-un stat de drept, care se bazează pe interesul public şi respectul faţă de lege, un astfel de proiect trebuie respins fără dubii”, susţin reprezentanţii FCRM.

Aceştia au adăugat că misiunea Fundaţiei Culturale Roşia Montană este dezvoltarea Roşiei Montane şi a zonei Munţilor Apuseni prin punerea în valoare a patrimoniului ei cultural şi natural.

Membrii Consiliului Director al FCRM sunt:
1.      prof. Ioan Piso, preşedinte FCRM;
2.     Eugen Cornea vicepreşedinte FCRM;
3.     Sorin Jurca, vicepreşedinte FCRM;
4.    Aurel Sîntimbrean, membru în Consiliul Director al FCRM;
5.    Andreea Chifan, secretar al Consiliului Director al FCRM.

Citește și
13 Comentarii
 1. victor_anti_rmgc spune

  Vreau sa felicit Tribunalul Alba pentru ca a ramas neutru si pt ca a luat o decizie fireasca, de bun simt. Continuarea normala ar fi ca RMGC ori sa inceapa dezvoltarea pe plan turistic a zonei, ori sa vanda toate proprietatile si sa se retraga de la Rosia Montana. Stim cu totii ca nu va alege niciuna din cele doua variante, ci va bloca pur si simplu localitatea si va spera ca in cei 35 de ani care i-au mai ramas din concesiune sa poata o data si o data sa inceapa. Am insa o veste foarte proasta pt RMGC: pe masura ce timpul trece, sansele da a incepe proiectul sunt din ce in ce mai mici. Incepand cu anul 2018 Parlamentul European, impreuna cu celelalte foruri, vor INTERZICE mineritul cu cianuri in cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Incepand cu 2012 se vor pune bazele legislatiei, undeva intre 2015 – 2017 se vor face dezbaterile publice si se vor lua ultimele aprobari, urmand ca in 2018 legea anti cianuri sa intre, proaspata si curata, in functiune. Asa ca draga RMGC.. acesta e inceputul sfrasitului pt tine. HE he

 2. nyx spune

  oricând,
  pro roșia / istorie / cultură / turism / adevăr / libertate !!!
  aprecieri generale fcrm,
  și d-lui profesor pizo, în particular !
  respect !

 3. ion spune

  In sfarsit…
  De acum inainte zona se va putea dezvolta cu adevarat durabil, asa cum vor localnicii ei.
  Felicitari luptei FCRM !!!
  Este o victorie importanta!

 4. FACALDO spune

  O vorba romaneasca spune >>Cainii latra ursul trece<< Victoras….a cata oara va imbatati cu apa rece ? Chiar crezi ca pe criza asta dam cu sutul in fund investitorilor de dragul lui Piso si cateii lui Cornea si Jurca zis pericol ? Iar cumpara un porc toti cei 5 opozanti si nu apuca sa faca gratarul ca iar se schimba situatia.

 5. vivi spune

  Proiectul minier chiar trebuie evaluat de Ministerul Mediului. Deja se taraganeaza de prea multi ani. Se face, nu se face… Am vrea si noi sa stim clar parerea statului. Proiectul ar aduce beneficii in zona si nimeni nu vrea sa inteleaga ca noi suntem in avantaj. Daca lucrurile nu sunt ok atunci sa le cerem asta. Pana la urma, daca vor sa extraga aurului trebuie sa ne accepte conditiile

 6. laurentiu spune

  Nu mai spune, astia de la FCRM vor sa faca pensiuni in Rosia si se impiedicau de zona industriala. Acum, vor rasari 20 de pensiuni peste noapte. :)) presupun ca nimeni n-a observat ca segmentul constructiilor s-a dus rau la vale. Nu se mai cumpara nimic iar de construit nici vorba. Dar Rosia Montana trebuie salvata si pensiunile construite odata cu ea

 7. adrian spune

  Nu le-a iesit faza cu Unesco, acum incearca cu certificatul de urbanism? Maine vor spune ca apele rosii sunt chiar benefice sanatatii iar canadienii au venit sa fure reteta

 8. miti spune

  Doar o parte din Rosia Montana este declarata zona industriala, deci, daca era vb de dezvoltarea zonei prin constructia de pensiuni lucru acesta se putea face si pana acum. Dar e la indemana sa acuzi o companie pt nedezvoltarea zonei.

 9. Daniel spune

  Ok, nu mai inestim in industrie, ce doar noi nu avem nevoie de locuri de munca, banii cresc in copaci. Intrebarea ramane, atunci cine o sa investeasca in turism si reabilitarea zonelor? Fundatia lui peste nu are raspunsuri pentru asta?

 10. Dan spune

  Daca ati fost pe la Rosia ati fi vazut ca n-ai de ce merge pe acolo din mai multe motive. Si anume: iti trebuie jeep sau elicopter ca sa ajungi acolo decent; oamenii din zona sunt in proportie de 70% fosti mineri (cine nu stie ce inseamna asta traduc: 6 ore de munca pe zi, salarii mari si bautura cat cuprinde, grefate pe oameni cu educatie putina sau chiar lipsa). Zona e ok dar fara apa, canal, electricitate, CAI DE ACCES DECENTE, e o mare pierdere. Sincer, cine construieste o pensiune la care nu poti ajunge? Trebuie sa fi dement ca sa iti inchipui ca va functiona. Cred sincer ca daca cele doua parti vor conlucra se va putea face ceva. Variile asociatii nu au banii necesari ca sa rezolve problema infrastructurii. Dar coorporatia are. Coorporatia nu da doi bani pe turism si zona turistica. Dar asociatiile stiu ce trebuie. Deci cred ca doar o uniune intre asociatii si coorporatie + supravegherea (arbitrajul statului) va rezolva aceasta problema. Si va rog sa nu uitati domnilor inca un aspect: daca nu se face nimic acolo zona va fi depopulata complet. Tinerii aleg sa mearga la oras, batranii mor acolo, deci cine va ramane in final la Rosia? Din nefericire partile implicate (asociatiile si corporatia) nu dau dovada de o judecata corecta, logica. Fiecare isi tine strict parerea lor, drumul lor. Nu cumva ambele parti sunt ca niste cai cu ochelari la ochi? Treziti-va impreuna, pana mai e timp si conlucrati, colaborati si aduceti acestei tari o zona superba ce sa poata fi vizitata si admirata!

 11. h2 spune

  @dan
  din cele scrise de tine inteleg ca tu insuti nu ai fost in viata ta si nici in cele anterioare vreodata la RM! sau ca traiesti intr-un univers paralel, la fel ca toti sustinatorii proiectului flagrant ILEGAL al RMGC. sau ca minti la fel ca toti spalatorii pe creier mai mult sau mai putin profesionisti care ne hartuiesc si ne sfideaza neuronii pe toate canalele massmedia…
  de aceea: nu mai divagati atata despre „beneficiile” fictive, virtuale si potentiale ale proiectului, cand se reconfirma pentru a 175-a oara ca totul se bazeaza pe ilegalitate, frauda si miniciuna REALA, ADEVARATA si EVIDENTA.

 12. Nana spune

  ma bucur ca tribunalul de la Alba a dat o decizie buna si felicit pe toti cei care s-au implicat in lupta asta continua pentru o zona atat de draga!! Ce ma bcura e si atentionare care i se de Gold Corp – citez „să ia act de faptul că proiectul minier Roşia Montană s-a dovedit până acum de prea multe ori a fi fondat pe ilegalităţi şi încălcări flagrante ale legii. “Considerăm că într-un stat de drept, care se bazează pe interesul public şi respectul faţă de lege, un astfel de proiect trebuie respins fără dubii” Este o declaratie demna si care spune totul.
  Rosia Monatana avea drumuri bune, apa, scoli, dispensar etc – era o localitate bine vazuta in zona, dar care a fost distrus de Gold= acuma Gold corp ar trebui sa refaca tot ce a stricat si sa-si faca bagajele- e timpul!

 13. Logum spune

  @Dan – inteleg prietene ca ai si tu o pozitie pe care vrei sa o aperi dar totusi acuma chiar sa le infloresti asa? Cand ai fost ultima oara in Rosia Montana de faci asemenea descriere? Ajungi la Rosia Montana mai usor decat ajungi de ex la „celebra” statiune montana Baisoara de langa Cluj (40km), in ce priveste infrastructura. Si minerii aia betivi unde i-ai vazut? Ce poti zice de oamenii de acolo e doar ca sunt divizati, sceptici si timorati.
  Felicitari celor ce lupta pt idealul lor cu atata convingere cand acel ideal nu sunt banii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.