Putin se ocupă intens de lărgirea Frontului popular rus

Activitatea partinică a premierului Vladimir Putin, care se ocupă intens de lărgirea Frontului popular înfiinţat în jurul partidului său „Rusia unită”, se află în atenţia presei ruse.

Pe de altă parte, sociologii avertizează că incertitudinea cu privire la alegerile prezidenţiale din 2012 demoralizează societatea rusă.

Kommersant notează că Vladmir Putin le-a mărturisit activiştilor că ideea creării frontului i-a venit înainte de alegerile parlamentare din decembrie, dar că proiectul s-a dovedit a fi mult mai serios şi mai complex decât a presupus el.

Întrebat în legătură cu fronturile pe care intenţionează să le înfiinţeze opoziţia, Putin a subliniat că toate noile fronturi vor fi numai replici, imitaţii. Moskovski Komsomoleţ relatează că premierul a vizitat oraşul Pskov, în nord-vest, unde au aderat la front chiar şi foşti opozanţi.

Tandemul Putin – Medvedev generează noi riscuri pentru ţară, titrează Nezavisimaia Gazeta, afirmând că, în continuare, rămâne neclar care dintre cei doi va candida la alegerile prezidenţiale din 2012.

Experţii consideră că această întrebare nu doar că enervează ţara, dar constituie o ameninţare pentru viitor. Putin a înfiinţat un Front popular în jurul partidului său „Rusia unită” şi un Institut pentru cercetări socio-economice şi politice, care se va ocupa de elaborarea programului electoral al formaţiunii.

Şeful Centrului de sondare a opiniei publice Levada, Lev Gudkov, afirmă că toate sondajele arată că Putin şi Medvedev trebuia să fi decis demult care dintre ei se înscrie în cursa electorală.

„Influenţa negativă nu se face simţită brusc, dar, cu timpul, societatea devine demoralizată. Se diminuează solidaritatea şi responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă, pentru atitudinea unora faţă de ceilalţi”, a argumentat sociologul. Şeful fondului „Politica efectivă”, Gleb Pavlovski, este de părere că această întârziere dovedeşte că „Putin nu este gata să-l susţină pe actualul preşedinte la scrutinul din 2012”.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) propune arestarea pentru neîndeplinirea cerinţelor de securitate, scrie Vedomosti. Concret, FSB consideră că cei care nu iau măsuri privind protecţia antiteroristă trebuie să răspund penal.

Amendamentele la legile „Despre combaterea terorismului” şi „Despre securitatea transporturilor”, ce prevăd că proprietarii sau chiriaşii anumitor spaţii trebuie să îndeplinească toate cerinţele pentru protejarea acestora, au fost aprobate în prima lectură pe 10 mai, în ciuda obiecţiilor comisiei pentru transport. Guvernul a cerut ca proiectul de lege să fie adoptat până pe 27 mai.

Funcţionarii din capitala rusă implicaţi în licitaţiile publice vor fi supuşi testului cu detectorul de minciuni, anunţă Komsomolskaia Pravda. La ora actuală, testul poligraf este opţional, dar pe viitor va deveni obligatoriu chiar şi la angajare. Autorităţile consideră că asemenea verificări diminuează riscul de corupţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.