EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

România a redevenit locul unde merită să investeşti, declară Emil Boc

România a redevenit locul unde merită să investeşti, având în prezent stabilitate macro-economică, politică, guvernamentală, a coaliţiei guvernamentale şi a ieşit din recesiune, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, în discursul susţinut la deschiderea celei de-a opta ediţii a conferinţei financiare internaţionale organizate de Forum Invest, în parteneriat cu Banca Naţională a României.

„România a redevenit locul unde se poate investi şi locaţia unde merită să investeşti în acest moment. (…) Chiar dacă mai există nori, drumul este acela al ieşirii din furtună”, a spus primul-ministru, care s-a declarat de un „optimism prudent” în privinţa perspectivelor economice ale României pentru perioada următoare.

Emil Boc a susţinut că România poate în perioada următoare şi să iasă din criză şi să plece pe drumul consolidării economice datorită corelării în ultimii doi ani a politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele monetare ale BNR, care au restabilit echilibrele macro-economice.

El a arătat că îşi bazează optimismul pe patru argumente: reformele adoptate de Guvern cu scopul modernizării statului, dar şi ajustării deficitelor structurale, faptul că s-a reuşit finalizarea cu succes a acordului cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, potenţialul de investiţii mai ridicat prin creşterea resurselor alocate de la buget, a celor provenite din fonduri europene, dar şi prin lansare de proiecte de parteneriat public-privat, precum şi privatizarea unor pachete minoritare de la companii de stat, ca şi reforma de eficientizare care va fi demarată în acest sector.

Premierul a spus că potenţialul României este crescut în prezent şi datorită faptului că s-a reuşit direcţionarea inclusiv de la buget a mai multor fonduri pentru investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Astfel, dacă în 2010 s-a alocat de la buget suma de 33 miliarde lei pentru investiţii, anul acesta suma este de 35 miliarde de lei, reprezentând un procent în PIB mai mare chiar şi decât în 2008, anul de maximă creştere economică al ultimului deceniu, iar pentru 2012 suma va fi de 45 miliarde de lei, a declarat şeful Guvernului.

La aceasta se adaugă şi proiectele europene aflate în derulare în prezent în valoare totală de peste 13 miliarde de euro, precum şi instrumentul parteneriatului public-privat, România având în prezent o lege în domeniu, precum şi o listă de 20 de proiecte anunţate deja de Guvern.

„Am încredere că, prin corelarea în interes public a politicilor fiscal-bugetare cu politicile monetare ale BNR, vom reuşi chiar în condiţii internaţionale incerte, care nu depind de noi, să asigurăm stabilitatea economică şi să avem această creştere economică prognozată de 1,5-2% anul acesta, 3,5-4% în 2012. Pentru asta am asigurarea colegilor mei din Guvern că măsurile pe care le vom propune şi le vom promova vor fi în consonanţă cu aceste lucruri pe care le-am enunţat”, a concluzionat premierul Boc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata