EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Seceta usucă alimentele Europei încă din luna mai

– Primăvara neobişnuit de uscată din Europa de Nord şi Centrală a afectat grav culturile şi va creşte preţurile alimentelor. Rezervele de apă scad, de la lună la lună, în multe dintre statele europene, iar meteorologii spun că până la jumătatea lunii iunie nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative, scrie Adevărul

În Franţa, cel mai mare producător de cereale din Europa, văzut din drum, grâul este încă verde, dar când intri în tarla piciorul îţi intră printre crăpăturile pământului ca în iulie. Rădăcinile plantei sunt de culoare maro, este pipernicită şi uscată în loc să fie albă şi suplă. Vor fi puţine boabe pe spic şi deci şi recolta va fi slabă, explică fermierii din zona Seine-et Marne, aflată la 50 de kilometri de Paris, citaţi de Reuters. „Nu am văzut nicio picătură de ploaie de câteva săptămâni şi este clar că nu vom avea aceeaşi recoltă ca anul trecut. De obicei, Mama Natură repară ceea ce-a distrus, dar nu este cazul şi anul acesta”, spun agricultorii francezi.

Deficitul de precipitaţii a ajuns la 70% în ultima lună şi 50% de la începutul anului, comparativ cu mediile sezonului în ultimii ani. Rezervele de apă scad de la lună la lună, iar meteorologii au prognozat că până la jumătatea lunii următoare nu se aşteaptă la precipitaţii semnificative.

În Germania, al doilea mare producător de grâu din Europa, aprilie a fost una dintre cele mai secetoase luni din 1881 încoace, iar martie a fost cea mai uscată din Marea Britanie, din 1953. Consecinţele: uscarea rapidă a solului care a atins niveluri mari la începutul lunii mai. Şi autorităţile din  Regatul Unit au recurs la limitarea irigării culturilor, iar agricultorii spun că situaţia este catastrofală pentru cereale, dar sunt afctate şi culturile de mazăre, fasole, spanac, fân.

Citește și
1 Comentariu
  1. ion timisoara spune

    Perfect , la noi ploaie !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata