EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Socialiştii se pregătesc de alegeri interne, conservatorii cer alegeri generale anticipate

În faţa celui mai prost rezultat electoral din istorie, socialiştii spanioli (PSOE) se pregătesc pentru organizarea de alegeri interne, pentru desemnarea succesorului premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero la şefia partidului, în vederea alegerilor generale din 2012.

Pe fondul acestei situaţii, cotidienele spaniole de marţi scriu şi despre cerinţele exprimate de rivalii conservatori (PP), care au câştigat alegerile şi care vor ca guvernul să convoace alegeri anticipate.

Liderii din PSOE le cer lui Rubalcaba şi Chacon – cei doi miniştri din actualul executiv care aspiră să-i succeadă lui Zapatero – un pact care să evite alegerile interne, scrie El Pais. Cotidianul spaniol consideră că asumarea rezultatelor electorale va fi dificilă pentru socialişti, mai ales după ce comitetul executiv federal a analizat situaţia şi s-a pregătit pentru bătălia de succesiune, pe care o vor, de fapt, foarte puţini.

Zapatero ignoră căderea şi se ţine bine de planurile lui, relatează la rândul său cotidianul El Mundo, care precizează că premierul vrea să menţină calendarul şi să înceapă, în cadrul PSOE, procesul alegerilor interne. Şi acest cotidian spaniol scrie că lideri din PSOE l-ar vrea pe Rubalcaba drept unic candidat.

PSOE se lasă pe mâna lui Rubalcaba şi o respinge pe Chacon, remarcă la rândul său ABC, în vreme ce ministrul apărării încearcă să câştige timp, îndemnând la ‘gândire profundă’ şi amânarea alegerilor interne pentru toamna acestui an.

Potrivit cotidianului menţionat, socialiştii vor să evite bătălia internă după eşecul istoric din 22 mai, cu câteva luni înainte de alegerile generale. Război fratricid în PSOE, titrează marţi cotidianul La Razon, în cadrul unui grupaj privitor la consecinţele alegerilor locale.

Potrivit acestei publicaţii, socialiştii i-au atribuit lui Zapatero cel mai prost rezultat din istoria democraţiei la un scrutin local, iar mai mulţi miniştri cer convocarea de alegeri interne, în vreme ce alţii se confruntă pe marginea asumării responsabilităţii înfrângerii.

PSOE se pregăteşte de alegeri interne în loc să se plângă şi să regrete, scrie cotidianul catalan El Periodico. Acesta relatează că secretarul general adjunct al socialiştilor, Jose Blanco, a explicat că aceştia au înţeles bine avertismentul serios pe care l-au primit şi a confirmat faptul că de sâmbătă va începe procesul alegerilor interne, pentru desemnarea următorului candidat socialist la şefia executivului central, în vederea alegerilor generale din 2012.

Liderul conservatorilor, Mariano Rajoy, cere alegeri anticipate, pentru că ‘guvernul nu e în stare’ să mai conducă ţara, scrie cotidianul El Pais. Potrivit El Mundo, dacă rezultatele din 22 mai s-ar transpune alegerilor generale, Partidul Popular ar mai avea nevoie de doar 12 fotolii de parlamentari pentru a atinge majoritatea absolută, naţionaliştii catalani ar fi a treia forţă politică, iar Stânga Unită ar avea 15 fotolii de parlamentari în legislativul central.

De asemenea, mai scrie El Mundo, coaliţia Bildu ar intra în Congresul Deputaţilor, ca şi naţionaliştii basci – fiecare cu câte 7 parlamentari.

Rajoy cere alegeri anticipate acum, considerând că acest guvern nu este în stare să continue, şi le cere aleşilor locali conservatori să gestioneze totul cu austeritate şi cumpătare, scrie cotidianul ABC.

La Razon se referă şi el la victoria responsabilă a conservatorilor, după ce Rajoy le-a cerut liderilor din partid să dea dovadă de austeritate, iar guvernului – alegeri anticipate, pentru a nu prelungi criza.

La rândul său, cotidianul El Periodico de Catalunya relatează despre cererea lui Rajoy privitoare la dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate, pe motiv că actualul guvern nu este în stare să se mai confrunte cu situaţia prin care trece ţara.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata