EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Teama elveţienilor de cerşetorii străini: romii de origine română, vizaţi în special

Interzicerea cerşetoriei revine în forţă în oraşele elveţiene. În pofida recunoaşterii drepturilor omului, Elveţia, la fel ca restul Europei, nu poate renunţa la vechile prejudecăţi.

La Geneva are loc primul dintr-o serie lungă de procese de contestare a amenzilor trimise cerşetorilor romi ca urmare a interzicerii cerşetoriei în 2008. De atunci, au fost aplicate peste 10.000 de amenzi, cuprinse între 130 şi 2.500 de franci, unui număr de aproximativ 200 de romi domiciliaţi în România, relatează luni (23 mai 2011) site-ul swissinfo.ch.

Între timp, la Lausanne, Partidul Liberal-Radical (dreapta) a depus o iniţiativă „Stop cerşetoriei ca ocupaţie”, pentru care a strâns 11.500 de semnături. Prin urmare, anul viitor, locuitorii din Lausanne se vor prezenta la urne pentru a valida sau nu această propunere de lege. În afară de Geneva, cerşetoria a fost interzisă şi în alte oraşe precum Freiburg, Neuchâtel, Basel, Zurich şi Lucerna. Măsura îi vizează mai ales pe romii veniţi din România.

Potrivit istoricului Jean-Pierre Tabin, această măsură de interzicere a cerşetorilor străini a fost aplicată periodic în Elveţia începând cu secolul al XVI-lea. „În 1551, Dieta federală de la Baden a hotărât ca fiecare parohie să aibă grijă de săracii ei, iar ceilalţi, care sunt străini, să fie expulzaţi”, precizează acesta. Această diferenţiere s-a menţinut, mai mult sau mai puţin, în pofida măsurilor şi politicilor sociale adoptate la sfârşitul secolului al XIX-lea.

De asemenea, transformarea spaţiului politic (deschiderea frontierelor Uniunii Europene pentru noile ţări membre, printre care şi România), readuce în actualitate o măsură la fel de veche ca şi justificările sale.

Iniţiatorii proiectului de lege din Lusanne spun că „acest tip de cerşetorie nu are nimic în comun cu cerşetoria tradiţională; scopul ei este de a exploata sentimentul de milă; ea merge chiar mai departe: unii simulează infirmităţi ca să atragă compasiunea, deci se impune interzicerea cerşetoriei ca ocupaţie”.

Mathieu Blanc, preşedintele comitetului de iniţiativă adaugă: „Cerşetoria există de mai mulţi ani la Lausanne, dar, recent, unii cerşetori s-au arătat mai agresivi şi uneori obraznici, ceea ce creează un sentiment de nesiguranţă, mai ales persoanelor în vârstă”.

În ultimii 60 de ani, Europa şi Elveţia afirmă sus şi tare că respectă şi protejează drepturile omului, una din valorile fundamentale ale societăţii. Ori, aceste măsuri care îi vizează pe romi arată contrariul. Juristul Daniel Möckli de la Universitatea din Zurich a publicat un studiu în octombrie 2010 în care spune că interzicerea cerşetoriei este contrară constituţiei federale.

Potrivit juristului, numai cerşetoria agresivă poate fi interzisă. O asemenea măsură trebuie aplicată temporar şi în zone clar stabilite, principii care respectă articolele 8 şi 18 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe care Elveţia a ratificat-o.

Dar Tribunalul federal, Curtea supremă din Elveţia, sesizat în 2008 în legătură cu interzicerea cerşetoriei la Geneva, a considerat că această măsură se sprijină pe o bază suficient de legală.

Cea mai gravă violare a drepturilor fundamentale se referă la discriminarea faţă de romi, chiar dacă măsurile de interzicere nu îi menţionează explicit. Toate amenzile acordate la Geneva îi vizează pe romii din România.

„Romii sunt deja extrem de discriminaţi. Asemenea măsuri nu fac decât să întărească prejudecăţile legate de cea mai mare minoritate din Europa”, afirmă Vera TchérémissinofĘ fondatoarea asociaţiei genoveze Opre Rrom.

„Ne opunem aplicării unui tratament diferenţiat între cei care au cetăţenie elveţiană şi ceilalţi”, adaugă Urs Glaus, de la fundaţia „Asigurarea viitorului nomazilor elveţieni”. Această asociaţie a fost creată în 1997, ca urmare a unui scandal provocat de politica dusă între 1926 şi 1973 de fundaţia Pro Juventute împotriva ienişilor (cea mai numeroasă populaţie nomadă din Elveţia). Politica acestei findaţii viza, în principal, sedentarizarea nomazilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata