Tripoli şi Benghazi luptă pentru sprijinul Moscovei

Abia au părăsit capitala Rusiei emisarii lui Muammar Gaddafi, că în urma lor la Moscova a venit emisarul rebelilor libieni, fostul ministru al afacerilor externe Abdel Rahman Shalgam.

În opinia preşedintelui Institutului pentru Orientul Mijlociu de la Moscova, Evgheni Satanovski, misiunea lui Shalgam este de a contracara demersurile oamenilor lui Gaddafi pe lângă Moscova, notează cotidianul rus Izvestia.

Până acum, emisari de la Banghazi nu fuseseră văzuţi la Moscova: în orice caz, partea rusă nu afişase contacte cu opoziţia libiană. După cum a subliniat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, principalul scop este cel de a-i convinge pe rebeli să pună capăt cât mai repede schimbului de focuri şi să accepte un dialog cu autorităţile de la Tripoli. Potrivit lui Lavrov, în primă etapă ar trebui pusă de acord lista de participanţi ai „mesei rotunde”, care ar urma să reprezinte „pentru toate forţele politice şi triburile din Libia”.

Citeste si:  Femeile care au fraţi mai mici rămân virgine mai mult timp

Shalgam mai fusese în Rusia, pe vremea când era ministru de externe, în 2000-2009, aminteşte cotidianul rus Izvestia. În acea perioadă, relaţiile dintre Libia şi Departamentul de Stat al SUA erau în plină ascensiune. Nu întâmplător, în 2009 Shalgam se stabilise cu succes la New York, în calitate de reprezentant permanent al ţării sale pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite /ONU/.

Tocmai aici l-a găsit revolta rebelilor împotriva lui Gaddafi. Shalgam, care făcea parte din cercul de apropiaţi ai liderului libian Gaddafi, a fost unul dintre primii care s-a dezis de regimul de la Tripoli, salutând cu aplauze rezoluţia din februarie a ONU. Consiliul de Tranziţie al Libiei l-a reconfirmat în funcţia de emisar la ONU.

Citeste si:  Rusia pregăteşte o versiune "ultra-grea" a rachetei sale de ultimă generaţie Angara

După cum explică Ministerul de Externe al Rusiei, de la Tripoli şi Benghazi au sosit în acelaşi timp solicitări pentru audienţă. În afară de aceasta, potrivit Izvestia, rebelii libieni ar fi interesaţi să primească o vizită din partea unei delegaţii a Rusiei. Cu toate acestea, MAE rus precizează că Moscova nu doreşte să-şi asume rolul de mediator, ci doar sprijină eforturile organizaţiilor internaţionale.

În opinia experţilor, pentru rebeli este acum extrem de important să se facă văzuţi la Moscova, deoarece acest lucru le-ar putea conferi un pic mai multă legitimitate în ochii comunităţii internaţionale, legitimitate deocamdată destul de contestată, subliniază cotidianul rus menţionat.

Citeste si:  Venezuela vrea negocieri cu liderul libian Muammar Gaddafi

Rusia, de exemplu, continuă să nu recunoască regimul de la Benghazi. Însă, pe măsură ce operaţiunea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/ din Libia intră în impas, devine evident că fără eforturi diplomatice din partea Rusiei nodul libian nu va putea fi dezlegat, conchide Izvestia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close