Un citat din Iorga stârneşte război între Ministerul Culturii şi Primăria Cluj

[block]1[/block]

Amplasarea monumentului lui Matei Corvin in Cluj Napoca a declansat un adevarat scandal intre primarie si Ministerul Culturii. In timp ce autoritatile de la Bucuresti sustin ca proiectul initial nu prevedea montarea unei placi cu un text in care apare si un citat din Nicolae Iorga, edilii clujeni sustin contrariul si afirma ca nu vor demonta aceasta inscriptie, in ciuda tensiunilor create.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut Primariei Cluj-Napoca si primarului Sorin Apostu sa „indeparteze neintarziat” placa de bronz care a fost reamplasata de „persoane ramase neidentificate” langa grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fara a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Reprezentantii ministerului sustin ca potrivit legii in zona de protectie a unui monument istoric pot fi puse alte constructii doar cu avizul MCPN, iar amplasarea inscriptiei este o ilegalitate. In plus, ministrul Culturii a atras atentia asupra faptului ca acest lucru „nu face decat sa provoace artificial tensiuni intre comunitatile romana si maghiara”, scrie Ziare.com.

In replica, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca placuta care contine inclusiv un text al lui Nicolae Iorga de langa grupul statuar Matei Corvin nu va fi indepartata, in pofida solicitarii ministrului Culturii, intrucat amplasarea ei facea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentantii ministerului.

„Cred ca ministrul Kelemen Hunor nu a fost informat complet si corect, pentru ca in proiect beneficiarul este Ministerul Culturii si pe schita este clar prevazuta placuta de bronz, iar proiectul este semnat si stampilat de beneficiar”, a spus purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, citata de Adevarul.

Buzatu a mentionat ca, in 12 august 2008, Primaria Cluj-Napoca a emis autorizatia de construire pentru „executarea lucrarilor de construire pentru restaurare, reparatii si consolidare grup statuar Matei Corvin”, iar principalele lucrari prevazute in autorizatie se refera la consolidarea structurii portante si restaurarea arhitecturala si artistica.

„Pe partea de suport a grupului statuar (partea bordata de piatra cu movila de pamant si gazon), in planurile autorizate se prevede amplasarea unei ‘placi de bronz cu inscriptie informativa’. Placa de bronz montata la finalul saptamanii trecute de catre constructorul care a realizat lucrarea contine informatii importante privind ‘povestea’ statuii si istoria sa in municipiul Cluj-Napoca”, a mai declarat Buzatu.

Initial, placa avand citatul atribuit lui Nicolae Iorga a fost montata in 1932, iar in 1940 inscriptia a fost demontata de administratia romaneasca in retragere. In 30 noiembrie 1992 placa a fost amplasata din nou, dar lucrarea nu a fost autorizata si a ramas asa pana cand au inceput lucrarile de restaurare.

Ce contine placa de bronz?

Pe placa aflata in disputa sunt inscriptionate urmatoarele (foto):

„1932 – Pe soclul statuii a fost inscriptionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”

2010 – La restaurarea grupului statuar s-a pastrat inscriptia amplasata de J. Fadrusz pe lucrarea cu care a castigat concursul din 1894 si anume: Mathias Rex”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.