Vasile Turcu (CONPIROM): România trebuie să ia măsuri urgente privind emisiile de gaze cu efect de seră

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România, CONPIROM, cere autorităţilor să ia măsuri de urgenţă care să conducă la eliminarea deficienţelor semnalate în Raportul de revizuire al ultimului Inventar Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră al României, raport ce a fost publicat pe site-ul Secretariatului Convenţiei Naţiunilor Unite, a declarat Vasile Turcu, preşedinte CONPIROM.

Patronatele susţin că o mare parte dintre acestea erau cunoscute de autorităţile competente încă din anul 2007.

CONPIROM, confederaţie patronală ce are în componenţă 16 federaţii şi organizaţii patronale reprezentative, consideră că dacă nu se vor întreprinde măsuri urgente de către autorităţile competente, pentru rezolvarea acestor deficienţe, se poate ajunge la suspendarea eligibilităţii României.

„Acest fapt echivalează cu blocarea activităţii Registrului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, blocare ce va atrage după sine imposibilitatea efectuării tranzacţiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră sub schema EU ETS, cu certificate rezultate din proiectele de tip Implementare în Comun sub Protocolul de la Kyoto, precum imposibilitatea şi emiterii acestor certificate pentru proiectele înregistrate la secretariatul României”, mai spune Vasile Turcu.

Dacă România va fi sancţionată conform celor sesizate de Raport, susţin membrii CONPIROM, atunci numeroşi operatori vor suferi pierderi de milioane de euro, nefiind permisă tranzacţia cu aceste certificate.

Inclusiv statul ar putea fi afectat, în condiţiile în care are de vânzare un volum mare de certificate proprii AAU, pierderile înregistrate ridicându-se la sume considerabile.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.