BEI va investi în România peste un miliard de euro în infrastructură, energie şi telecomunicaţii

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va investi în 2011 în România peste un miliard de euro, în special în infrastructură, energie şi telecomunicaţii, dar va sprijini şi cofinanţarea de către guvern a accesării fondurilor europene, a declarat joi şefa Biroului de la Bucureşti al Băncii Europene pentru Investiţii, Milena Messori, prezentă la Forumul Finance 2011, organizat la Bucureşti de către ForumInvest.

Din 2009, pentru a sprijini ieşirea economiei din criză, BEI a crescut în general nivelul de creditare dinaintea crizei, de la 45 de miliarde de euro la 79 miliarde pe an, proces care s-a întâmplat şi în România unde, în 2009, sprijinul pentru economia reală a crescut la un nivel total de 1,5 miliarde de euro, iar în 2010 a fost dublat ritmul de eliberare a creditelor, ceea ce este cel mai mare sprijin pentru creştere, a spus Messori.

Şefa Biroului de la Bucureşti al BEI a subliniat că în 2011 nivelul de investiţii al BEI în România va reveni la cel anterior crizei globale, respectiv de un miliard de euro. Banii vor fi alocaţi, conform Milenei Messori, „sprijirii proiectelor din infrastructură, în special construirii autostrăzilor de pe coridorul IV, realizării proiectului privind calea ferată de la graniţa cu Ungaria până la Braşov”.

BEI va mai acorda asistenţă tehnică pentru parteneriatele public-privat (PPP) în sectorul infrastructurii, sprijinind „autorităţile, în special CNADR”.

Messori a mai spus că BEI va mai investi în energie, continuând să sprijine Transelectrica, dar şi alte companii de profil, precum şi proiectele din domeniul energiei regenerabile.

„Al treilea obiectiv pentru 2011 va fi sprijinirea telecomunicaţiilor, în cadrul strategiei europene 2020”, a precizat Messori, care a adăugat că BEI va continua să sprijine accesarea fondurilor europene, în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale „Vom acorda cofinanţarea pentru accesarea fondurilor structurale”, a spus şefa Biroului BEI din Bucureşti.

Messori a mai arătat că pentru un euro împrumutat de BEI, vor fi atraşi din terţe surse alţi cinci euro pentru investiţii.

„Vom acorda asistenţă tehnică, pentru că, uneori, agenţiilor guvernamentale le lipseşte personalul şi capacitatea necesară accesării fondurilor structurale”. Şefa Biroului BEI a explicat că în România nu se manifestă „o lipsă de proiecte, ci o lipsă de capacitate de implementare a acestor proiecte conform graficului iniţial, în sensul că trecem prin nişte amânări lungi.

Toate stadiile proiectelor sunt amânate, procesul de achiziţii publice este de multe ori contestat. Ceea ce vedem noi este de fapt o rată de absorbţie foarte mică a fondurilor”, a spus Messori, întrebată dacă au fost mai multe sau mai puţine proiecte decât se aştepta.

„|Sunt fonduri care au fost deja alocate, au fost deja aprobate, dar sunt amânări, sunt nişte întârzieri în proiect şi asta înseamnă o lipsă de capacitate, mai ales în sectorul public, care este principala noastră parte cu care lucrăm”, a afirmat şefa biroului de la Bucureşti al BEI.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.