EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Bărbaţii din Arabia Saudită au declanşat o campanie pentru lovirea femeilor la volan

0

În Arabia Saudită a fost lansată o campanie ce îndeamnă bărbaţii să lovească femeile care îndrăznesc să urce la volan. Câteva femei, care au încălcat această interdicţie, au fost arestate recent, scrie site-ul 20minutes.ch.

În Arabia Saudită, femeile nu au voie să conducă maşini.

Campania recomandă bărbaţilor să le lovească pe femeile saudite care vor îndrăzni să încalce, pe 17 iunie, interdicţia de a conduce maşini. Recent, mai multe femei prinse la volan au fost arestate şi apoi eliberate.

Acţiunea, numită „campania iqal-ului” (cordonul care fixează pânza ce acoperă capul în portul tradiţional al bărbaţilor), a adunat până acum mii de saudiţi pe o pagină Facebook. Unii propun să se pună la dispoziţie cutii cu iqal-uri de-a lungul traseului ales de femeile care vor participa la manifestaţia din 17 iunie. Ei încurajează bărbaţii să lovească femeile cu aceste cordoane.

În acelaşi timp, activişti ai unor organizaţii pentru drepturile omului continuă să ceară eliberarea unei femei care a încălcat interdicţia. Manal al-Charif a fost arestată sâmbătă la Khobar (estul regatului). Femeia de 32 de ani postase pe YouTube un clip cu ea pregătindu-se să pornească maşina. Ea face parte din grupul de militante pentru drepturile femeilor care le-a invitat pe saudite să manifesteze pe 17 iunie.

Marţi, cotidianul al-Watan a scris că o femeie a repetat experienţa lui Manal al-Charif în oraşul al-Ras (400 km nord-vest de Riad) din provincia foarte conservatoare al-Qasim. A fost eliberată după câteva ore, adaugă presa. Tot în mai, o altă femeie saudită, Najla Hariri, a mers patru zile prin Jeddah (vest) la volanul unei maşini, fără să fie arestată.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.