Baronii socialişti vor un congres pentru alegerea noii conduceri a PSOE

După eşecul răsunător la alegerile locale din 22 mai, baronii PSOE vor un congres, în cadrul căruia să se schimbe complet conducerea Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol, anunţă miercuri (25 mai 2011) presa centrală, în condiţiile în care chiar şeful executivului local basc, Patxi Lopez, a propus un nou început pentru formaţiune, excluzând totodată organizarea de alegeri interne pentru succesiunea premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Baronii PSOE vor un congres pentru a-l înlocui pe Zapatero, scrie El Pais, şi apreciază că astfel, PSOE îşi scrie viitorul pe fondul unor puternice tensiuni interne. Şeful executivului local basc, Patxi López, a propus convocarea unui congres, în cadrul căruia să fie ales un nou lider, care să-l înlocuiască pe José Luis Rodríguez Zapatero la şefia partidului şi care să definească un nou proiect politic.

PSOE a explodat şi se inflamează în toate părţile, arată El Mundo, după ce o majoritate extinsă din partid a cerut deschis organizarea unui congres care ar obliga demisia actualei conduceri. Cotidianul spaniol mai observă că organizarea unui congres, aşa cum a propus liderul socialist basc, presupune paralizarea procesului alegerilor interne în partid, pe care le plănuia conducerea acestuia.

Rezultatul alegerilor din 22 mai izolează PSOE, titrează ABC, care scrie de asemenea despre faptul că baronii, conduşi de Patxi Lopez, se revoltă în privinţa procesului alegerilor interne şi cer un congres pentru a face ordine în partid, după eşecul electoral.

De asemenea, şi cotidianul La Razon consideră că, prin noile luări de poziţie, liderii socialişti arată că vor să-l dea la o parte pe Zapatero, de la secretariatul general al formaţiunii. Patxi Lopez, mai scrie ccotidianul spaniol, propune un congres extraordinar care ar obliga actuala conducere să demită, iar comitetul federal socialist vrea de asemenea să evite alegerile interne pentru succesiune.

Patxi López dinamitează foaia de parcurs a lui Zapatero, anunţă la rândul său cotidianul Publico, după ce socialiştii basci, sprijiniţi de alţi baroni din PSOE, au propus alegerea înlocuitorului lui Zapatero prin intermediul unui congres, pentru a evita alegerile interne.

Lovitură în PSOE pentru a-l înlocui pe Zapatero, remarcă şi cotidianul La Vanguardia. Acesta scrie cum baronii socialişti vor să forţeze organizarea unui congres, care să împiedice orice aspiraţii la şefia partidului pentru actualul ministru al apărării, Carme Chacon, care s-ar fi bazat pe alegerile interne pentru a-i succede actualului premier socialist.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.