Christine Lagarde pledează pentru un FMI mai „echitabil” şi „echilibrat”

Ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei, Christine Lagarde, care şi-a anunţat în mod oficial, miercuri, candidatura la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), pledează pentru un FMI mai „echitabil” şi echilibrat”, semnalează AFP.

„Cred în mod ferm că FMI trebuie să-şi continue evoluţia spre un plus de reactivitate, echitate şi echilibru (…) pentru a servi mai bine ansamblul membrilor săi”, scrie Christine Lagarde în Declaraţia sa de candidatură, transmisă miercuri presei.

Ţările emergente invocă ponderea lor în economia mondială pentru a contesta regula nescrisă pe baza căreia direcţia generală a Fondului Monetar Internaţional este atribuită unui european, de la crearea FMI, după Al Doilea Război Mondial.

„Sunt convinsă că reprezentarea ţărilor în Fond trebuie să continue să se adapteze evoluţiilor realităţilor economice„, subliniază Christine Lagarde.

„Ceea ce FMI a fost în măsură să facă pentru Europa”, cu ocazia crizei datoriilor suverane, trebuie să poată fi făcut „cu o reactivitate echivalentă” şi pentru alte regiuni ale lumii.

În perioada imediat următoare, „provocarea cea mai presantă pentru Fond”, dincolo de situaţia financiară din Europa, este „de a răspunde cererii de asistenţă a anumitor ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, potrivit oficialului francez.

„Pe un plan mai general, FMI are de jucat un rol-cheie pe lângă ţările cu venituri mici, mai ales în Africa”, adaugă ministrul francez al Economiei.

Printre reformele pe care le-ar realiza dacă ar fi aleasă în fruntea FMI, Christine Lagarde menţionează „o supraveghere mai puternică, mai eficientă şi mai coerentă” a funcţionării instituţiei, ca şi o întărire a capacităţilor sale de „analiză a sectorului financiar”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.