Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, despre caracterul inevitabil al Coridorului Sudic

0

O amplă delegaţie din Rusia, în frunte cu ministrul energeticii Serghei Şmatko, soseşte astăzi la Bruxelles, pentru a discuta cu înalţi funcţionari ai Comisiei Europene viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană /UE/ şi Rusia în domeniul gazului.

În ajunul negocierilor, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a creionat obiectivele strategice ale politicii energetice a UE, într-un articol scris special pentru cotidianul rus Kommersant.

Potrivit lui Oettinger, Europa îşi revine din recesiune, iar creşterea sa economică a fost reluată. Însă, prosperitatea şi caracterul concurenţial ale Europei depinde de modul în care vor putea fi asigurate toate elementele necesare pentru o dezvoltare de succes, unul dintre cele mai importante fiind livrările energetice suficiente, sigure şi accesibile. Din păcate, preţurile crescânde la combustibili, în special la gaz, ameninţă creşterea economică.

Pieţe care ieri înregistrau un surplus, mâine ar putea deveni deficitare, atenţionează comisarul european. În businessul gazului există sume importante de bani, iar aceasta înseamnă că, în calitate de factor-cheie, gazul îşi va majora cheltuielile de producţie în Europa.

Pentru a asigura creşterea economică, este necesar să fie asigurată concurenţa între sursele de livrări, prin punerea în funcţiune a unor noi gazoducte care să lege Europa de noi companii şi furnizori, şi să fie extinsă piaţa de gaz natural lichefiat, subliniază Oettinger.

Mai mult decât atât, Europa trebuie să atingă parametrii planificaţi în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon. După accidentul nuclear de la Fukushima-1 a devenit clar: gazul este mai atractiv ca sursă de combustibil, cu emisii destul de mici de bioxid de carbon în atmosferă.

Gazul completează foarte bine sursele de energie regenerabile, unele relativ instabile. Gaz există mult, după cum există şi multe ţări-producător. În aceste condiţii, alegerea gazului drept sursă de energie este de preferat, consideră comisarul european pentru energie.

Însă, Europa nu este, deocamdată, legată de un număr maxim de potenţiali furnizori, în pofida faptului că majoritatea se află în apropierea gazoductelor şi traseelor pentru livrarea de gaz lichefiat, îşi exprimă regretul oficialul european.

Astăzi, pe piaţa europeană a gazului s-a impus oligopolul, care convine în mod clar furnizorilor. Între timp, este evidentă nevoia consumatorilor europeni într-un număr mai mare de furnizori, fapt demonstrat de numeroasele proiecte în vederea diversificării surselor pentru livrările energetice.

Acest lucru obligă autorităţile europene să studieze perspectivele importului de gaz din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu /OM/. Regiunea situată între Kazahstan şi Egipt deţine rezerve de gaz care depăşesc de 1,5 ori cele ruseşti. Costurile de extracţie şi producţie a gazului sunt destul de reduse în ţările din această zonă, însă deocamdată nu există niciun traseu economic pentru transportarea acestui gaz pe pieţele internaţionale.

În acest context, UE a lansat proiectul ‘Coridorul Sudic’ pentru transportul gazului, menit să-i aducă pe toţi aceşti noi producători pe piaţa europeană. Proiectul are cumpărători activi, însă puţine companii pentru extracţia gazului, care să stimuleze acest proces. În următoarele şase luni, Comisia Europeană îşi va elabora şi întări strategia privind Coridorul Sudic.

Strategia presupune găsirea de investitori printre companiile de exploatare, care să lanseze funcţionarea Coridorului Sudic şi să finanţeze infrastructura, pentru a putea aduce aceste resurse energetice pe piaţa europeană.

Comisia Europeană sprijină diverse proiecte de gazoduct, care să lege regiunea caspică de Europa. Cel mai mare în ceea ce priveşte capacitatea va fi proiectul Nabucco, un gazoduct menit să lege Azerbaidjanul chiar de inima Europei, precizează Oettinger.

În afară de acest gazoduct, Comisia Europeană sprijină gazoductele regionale din zona caspică, care vor permite livrarea de combustibili pe pieţele de desfacere. Se intenţionează stabilirea unui regim care să favorizeze la maxim investiţiile în această regiune şi înfiinţarea de trasee pentru tranzitul de combustibili în Europa.

În acelaşi timp, comisarul european pentru energie declară că UE va primi cu bucurie cooperarea din partea companiilor implicate în proiectul South Stream /promovat de Rusia/. Garantăm că toate companiile implicate în acest proces vor beneficia de perspective de durată în ceea ce priveşte pătrunderea pe piaţa de gaz a Europei, asigură Oettinger.

Europa nu propune subvenţii. Ea propune o piaţă stabilă şi de durată, cu preţuri bune şi cu cei mai buni clienţi, conchide comisarul european pentru energie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.