Dorel Vişan: A mai căzut un stâlp de la eşafodul unei culturi mari

Fănuş Neagu a fost şi rămâne un scriitor foarte special, dar foarte profund, a declarat actorul Dorel Vişan, prezent miercuri la Uniunea Scriitorilor pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui om de cultură.

„A mai căzut un stâlp de la eşafodul unei culturi mari şi, din păcate, nu avem ce pune în loc. Fănuş Neagu a fost şi rămâne un scriitor care seamănă numai cu el însuşi, un scriitor foarte special, dar foarte profund, deşi aveai impresia că tot timpul glumeşte, avea o profunzime extraordinară şi un fel foarte special de a reprezenta lumea în scris”, a declarat Dorel Vişan.

Marele actor a rememorat faptul că a avut ocazia să joace într-un film realizat după un scenariu semnat de Fănuş Neagu.

„Am jucat într-un film care a avut o soartă mai complicată în vremurile trecute – ‘Baloane de curcubeu’, după un scenariu făcut de Fănuş Neagu, extraordinar. A fost foarte tăiat filmul pentru că – mă rog – spunea nişte adevăruri. Astăzi nu mai spunem nici adevărul în film, spunem ce au spus alţii”, a mai declarat Vişan.

În completare, acesta a subliniat că, din păcate, în ziua de azi „începem să uităm şi începem să ne obişnuim cu lumea pe care o trăim”.

„A fost unul dintre oamenii importanţi care era mereu prezent la Zilele ‘Marin Sorescu’ la Craiova. Anul acesta nu s-a ţinut evenimentul din motive financiare. Este păcat că începem să uităm şi începem să ne obişnuim cu lumea pe care o trăim. Aici este gravitatea şi aceasta este căderea culturală şi morală a acestei ţări. Începe lumea să se obişnuiască cu impresia că e bine. Fănuş Neagu – chiar am discutat cu soţia lui acum -, până în ultima clipă, a avut puterea să-şi păstreze demnitatea de mare scriitor şi de mare român. Este o mare pierdere şi un mare gol după Fănuş Neagu în literatura română”, a conchis cu tristeţe Dorel Vişan.

Unul dintre nepoţii apropiaţi ai scriitorului, Aurel Topciu, aflat miercuri la catafalcul marelui dispărut, a declarat că, din păcate, Fănuş Neagu nu va mai putea participa la inaugurarea casei sale-muzeu din localitatea natală Grădiştea de Sus, judeţul Brăila.

Cel mai probabil inaugurarea casei muzeale Fănuş Neagu va avea loc în această vară, a precizat Aurel Topciu. El a adăugat că una dintre ultimele dorinţe ale maestrului a fost şi aceea ca în lipsa lui, panglica să fie tăiată de finul său Cornel Dinu, cunoscut om de fotbal şi iubitor de cultură.

La priveghiul lui Fănuş Neagu de la Uniunea Scriitorilor, alături de soţia acestuia, Stela Neagu, s-au aflat, miercuri după amiază, rude, cunoştinţe şi colegi scriitori.
În cursul zilei, la căpătâiul lui Fănuş Neagu s-au mai aflat, în semn de omagiu, actorii Alexandru Bindea, Eusebiu Ştefănescu şi scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu.

De asemenea, oficiali de prim rang ai statului dar şi instituţii importante au trimis coroane de flori în semn de respect pentru scriitorul dispărut: primul ministru Emil Boc, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, conducerea Societăţii Române de Radio şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

La înmormântarea care va avea loc joi, cu începere de la ora 14,00, la Cimitirul Bellu şi-au anunţat participarea şi profesori de la Şcoala ”Fănuş Neagu” din Brăila, precum şi localnici din comuna sa natală, Grădiştea de Sus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.