Foşti şefi la societatea OMV Petrom, trimişi în judecată pentru explozia din martie 2010

Doi foşti şefi din societatea OMV Petrom au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind acuzaţi de ucidere din culpă în formă agravantă, având ca rezultat moartea a două sau mai multe persoane şi neluarea din culpă a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, fapt care a condus la producerea unui accident de muncă, pe 25 martie 2010, soldat cu decesul a două persoane.

Potrivit unui comunicat de presă remis joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, probatoriul administrat în cauză a stabilit că inculpatul Calotă Cristian, având funcţia de inginer şef adjunct la Grupul de Zăcăminte Ţicleni, sectorul Bâlteni, şi inculpatul Zamfir Laurenţiu, având funcţia de şef formaţie de lucru în cadrul Departamentului de Mentenanţă Field Cluster Ţicleni, nu şi-au îndeplinit corespunzător îndatoririle pe care le aveau, atât cu privire la întocmirea documentaţiilor necesare pentru remedierea defecţiunii, cât şi cu privire la operaţiunile practice pe care trebuia să le execute fiecare, ceea ce a condus la producerea accidentului de muncă.

Pe 25 martie 2010, organele de urmărire penală au fost sesizate că pe raza comunei Bâlteni, în punctul Romanatu, cu ocazia remedierii unei defecţiuni la o conductă petrolieră, a avut loc un accident colectiv de muncă, soldat cu doi morţi şi o persoană care a suferit vătămări corporale.

Din materialul de urmărire penală administrat în cauză a rezultat că în ziua de 23 martie 2010, Grupul de Zăcăminte Ţicleni din cadrul Diviziei Exploatare şi Producţie aparţinând SC OMV PETROM SA a emis o comandă prin care a solicitat Departamentului Mentenanţă Field Cluster Ţicleni din cadrul Diviziei Servicii pentru Exploatare şi Producţie aparţinând aceleiaşi societăţi comerciale, remedierea unei defecţiuni la conducta de transport de ţiţei şi s-a stabilit ca repararea acesteia să aibă loc pe 25 martie 2010.

În timp ce trei lucrători se aflau în groapa de poziţie pentru a suda un petec metalic peste conducta fisurată, a ţâşnit peste ei ţiţei cu flacără. Unul dintre lucrători a reuşit să iasă din groapa de poziţie, însă sudorul Alexandru Tunaru şi mecanicul Grigore Sterian au fost cuprinşi de flăcări şi au decedat pe loc, prin carbonizare. Incendiul produs accidental a fost foarte puternic şi a fost stins peste circa o jumătate de oră, doar la intervenţia pompierilor, se precizează în comunicatul de presă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.