Geoană: Christine Lagarde, o candidatură execpţională la FMI pe care România trebuie s-o susţină extrem de energic

Candidatura ministrului francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei, Christine Lagarde, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), este una „excepţională”, pe care România „trebuie să o susţină extrem de energic şi de imediat”, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

„Din punct de vedere al calităţilor profesionale, politice şi diplomatice, Christine Lagarde este o persoană deja foarte respectată, a realizat în fruntea Ministerului Economiei, Finanţelor şi Industriei din Franţa performanţa de a redresa economia franceză, are o puternică experienţă anglo-saxonă, a condus la Chicago o firmă mare de avocatură un număr de ani”, a afirmat Mircea Geoană, aflat la Paris, unde a participat la forumul e-G8.

Potrivit preşedintelui Senatului, există o anumită contestare din partea ţărilor emergente, care ar dori ca regula împărţirii acestor două funcţii între europeni şi americani, Fondul Monetar şi Banca Mondială să înceteze.

„Dar, ţinând cont de maniera abruptă şi dramatică, în care şi-a încheiat poziţia la FMI Dominique Strauss-Kahn, cred că nu putem considera că acest mandat a fost consumat în întregime şi cred că el trebuie să aparţină în continuare Europei şi este şi interesul nostru pentru că suntem o ţară europeană, o ţară care dorim să transmitem şi un semnal bilateral în Franţa după o perioadă mai rece, mai delicată în relaţia bilaterală. Sprijinul nostru cred că ar contribui la un climat mai constructiv în relaţia noastră cu Parisul”, a spus Geoană.

El a declarat că a întâlnit-o pe Christine Lagarde marţi la forumul e-G8, la Paris, unde, din punctul său de vedere, era evident că se pregătea pentru acest anunţul de miercuri.

Ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei, Christine Lagarde, care şi-a anunţat în mod oficial, miercuri, candidatura la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), pledează pentru un FMI mai ‘echitabil’ şi echilibrat’, semnalează AFP.

„Cred în mod ferm că FMI trebuie să-şi continue evoluţia spre un plus de reactivitate, echitate şi echilibru (…), pentru a servi mai bine ansamblul membrilor săi”, scrie Christine Lagarde în Declaraţia sa de candidatură, transmisă miercuri presei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.