EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Germania intermediază negocieri secrete între SUA şi talibani

Guvernul german intermediază negocieri secrete pe teritoriul german între guvernul Statelor Unite şi reprezentanţi ai talibanilor.

Deşi Berlinul afişează un optimism prudent în privinţa unui eventual progres al negocierilor, observatorii avertizează că moralul insurgenţilor rămâne ridicat, relatează Der Spiegel în ediţia de marţi (24 mai 2011).

De asemenea, chiar dacă nu se ştie cu exactitate locul din Germania unde s-au întâlnit negociatorii americani şi afgani, momentul poate fi localizat destul de clar: la schimbarea anului şi în al doilea sfârşit de săptămână al lunii mai.

Este, de asemenea, destul de clar cine participă la aceste negocieri de pace în Hindu Kush. De partea americană, la întâlnire sunt prezenţi reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi ai CIA.

În acest stadiu, este vorba de oficiali americani de la mijlocul ierarhiei – un truc diplomatic menit să diminueze din importanţa talibanilor. De partea afgană, figura-cheie a listei de negociatori este o „rudă” a liderului taliban mollahul Omar.

Acest indiciu pare să se refere la Tayyab Agha, un bărbat în jur de 30 de ani, cu o barbă lungă şi subţire, care lucra ca manager de birou pentru mollahul Omar, în perioada când acesta era aşa¬numitul emir al Afganistanului.

Astăzi, Agha este un fel de purtător de cuvânt personal al mollahului Omar. În plus, cu aproximativ o lună în urmă, un oficial de rang înalt afgan din Kabul a indicat că Agha s-a aflat în discuţii cu SUA în numele şefului său. În mod similar, cotidianul afgan Weesa a relatat despre un contact direct între talibani şi guvernul Statelor Unite, pentru prima dată cu peste o lună în urmă.

Discuţiile dintre cele două părţi, care continuă să se angajeze în ciocniri zilnice în Afganistan, au început în toamna anului trecut. Americanii au ales pentru prima reuniune statul Qatar, în timp ce Germania a devenit gazdă pentru cea de-a doua întâlnire.

În ceea ce priveşte Berlinul, acesta se raportează la negocieri ca la un subiect strict secret, în condiţiile în care doar câţiva oficiali din Ministerul german de Externe şi din Cancelarie sunt la curent cu negocierile. Discuţiile sunt mediate de Michael Steiner, reprezentantul special al Germaniei pentru Afganistan şi Pakistan şi unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi ai ţării. Steiner este foarte optimist în legătură cu situaţia actuală din regiune şi consideră că o soluţie politică în Afganistan este posibilă.

Potrivit Der Spiegel, după moartea liderului Al Qaida, Osama ben Laden, la Abbottabad, aceste întâlniri secrete ar putea căpăta un nou impuls. În condiţiile în care Germania găzduieşte o importantă conferinţă privind Afganistanul la Petersberg Hotel, lângă Bonn, în luna decembrie, Berlinul doreşte să se mândrească acolo cu succesele sale şi, în acest sens, depune toate eforturile în direcţia procesului de pace.

Rezultatul acestor eforturi a constat într-o a treia rundă de discuţii în urmă cu două săptămâni între reprezentanţii americani şi purtătorul de cuvânt al mollahulului Omar, care a fost adus într-un avion aparţinând serviciilor de informaţii.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, discuţiile pot oferi motive de optimism, dar nimic mai mult. În pofida pierderilor grele la nivel de comandă, moralul talibanilor rămâne ridicat, iar retragerea americanilor din zonele puternic atacate, cum ar fi Valea Pech, în partea de est a ţării, a crescut încrederea organizaţiei, la fel ca şi evadarea a aproximativ 500 de prizonieri talibani din Kandahar, în luna aprilie.

Negocierile actuale gravitează în jurul întrebării cum pot fi garantate securitatea şi stabilitatea în această ţară după retragerea trupelor occidentale, iar problema centrală vizează posibilitatea stabilirii de baze militare americane permanente în Afganistan, o idee de care talibanii se tem şi pe care o resping categoric.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata