EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Hodorkovski: „Nu am ce vorbi cu criminali în robă de judecători”

Tribunalul Moscova a judecat recursul fostului patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, şi al asociatului său, Platon Lebedev, în urma căruia celor doi „li s-au luat din cârcă” 128 de milioane de tone din petrolul pe care au fost acuzaţi că l-au furat şi li s-a redus cu un an termenul de detenţie, scriu ziarele moscovite de miercuri (25 mai 2011).

Kommersant precizează că Hodorkovski şi Lebedev vor rămâne în închisoare până în 2016, şi nu până în 2017, după cum fuseseră condamnaţi în decembrie 2010. Ei sperau că afirmaţiile preşedintelui rus Dmitri Medvedev, potrivit cărora eliberarea lui Hodorkovski nu prezintă niciun pericol pentru societate vor influenţa cumva decizia instanţei.

Dar Tribunalul din Moscova, corectând sentinţa, le-a redus doar cu un an termenul de detenţie – de la 14 la 13 ani. Hodorkovski a reliefat „absurdul acuzaţiei şi al condamnării”. El a spus că nu i-a păgubit în niciun fel pe „acţionarii minoritari ai filialelor, întrucât în aceeaşi sentinţă, la pagina 3, scrie că Iukos controla 100% din acţiuni”.

Fostul lider al Iukos a adăugat că era imposibil să fure petrol, că acesta „tehnologic era predat companiei de stat „Transneft” şi ajungea la destinaţie”, iar dreptul de proprietate „trecea la compania Iukos, adică la holding”. „Petrolul nu a dispărut nici fizic, nici în documente, ceea ce iarăşi se admite în sentinţă”, a punctat Mihail Hodorkovski.

Nezavisimaia Gazeta semnalează că laitmotivul procesului au fost cuvintele cu care Hodorkovski li s-a adresat celor trei judecători din colegiul de casaţie: „Eu nu caut aici justiţie”. El a afirmat că experienţa comunicării sale cu judecătorii l-a „vindecat” de iluzii.

Fostul magnat al petrolului a afirmat că doreşte, prin acest proces, să atragă atenţia la fărădelegile care se Ůc, şi nu doar în dosarul său. „Cu criminali în robă de judecători nu am ce să vorbesc”, a concluzionat cel mai celebru deţinut rus.

Avocatul Iuri Şmidt a declarat că dosarul Iukos are un caracter politic, întrucât verdictul pronunţat de Tribunalul Hamovniki în decembrie a fost influenţat de premierul Vladimir Putin: „El l-a acuzat direct pe Hodorkovski de complicitate la omor, chipurile „are mâinile pătate de sânge până la cot” şi a indicat că „hoţul trebuie să stea în închisoare””.

RBK Daily notează că verdictul a intrat în vigoare şi că peste zece zile condamnaţii vor fi trimişi într-o colonie, încă nu se ştie în care. Rudele vor fi înştiinţate în ultimul moment. Cei drept, nimeni nu se îndoieşte că va fi una foarte îndepărtată.

Vedomosti scrie că Hodorkovski şi Lebedev au deja dreptul să ceară eliberarea înainte de termen, întrucât au petrecut în închisoare mai mult de jumătate din perioada la care au fost condamnaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata