Isărescu: Vin capitaluri mari şi trebuie să fim atenţi cu cursul

– BNR va încerca să atenueze volatilitatea cursului, în condiţiile în care România s-ar putea confrunta cu intrări masive de capitaluri străine care pot duce la aprecierea monedei naţionale, însă nu este posibil ca o bancă centrală „să se bată cu pieţele externe” singură, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu, relatează [block]0[/block]

„Este posibil să intrăm într-o nouă perioadă în care în România vor intra masiv capitaluri, cu suişuri şi coborâşuri. Accentuarea situaţiei dificile din Grecia ar putea să tempereze evoluţia. Cred, însă, că ciclul pe termen mediu este inevitabil: vom avea intrări mai mari de capital. Vom încerca binenţeles să atenuăm volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must», când nu poţi. Trebuie să spunem exportatorilor ce putem să facem. Nu poţi să-i duci cu vorba, să promiţi ceva când nu se poate„, a afirmat Isărescu la conferinţa „Finance 2011”.

El a amintit că România a mai trăit experienţa unor intrări mari de capital, care au dus la aprecierea leului, iar atunci mixul de politici macro nu a fost corespunzător. Acumularea de rezerve excedentare şi crearea de lichiditate prin intervenţii directe este o iluzie, nicio bancă centrală neputând să facă acest lucru, men­ţionează el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.