Mari bănci europene finanţează producţia de bombe cu submuniţie, deşi acestea au fost interzise – raport

0

– O sută şaizeci şi şase de instituţii financiare, private şi publice, între care şi mari bănci europene, continuă să investească în producători de bombe cu submuniţie, în pofida interzicerii acestora, au denunţat, miercuri, la Bruxelles, două organizaţii neguvernamentale, citate de AFP.

De la 1 mai 2008, aceste bănci, dintre care 73 sunt americane, au investit, în total, 39 de miliarde de dolari, în opt societăţi producătoare de bombe cu submuniţie, afirmă organizaţia non-guvernamentală belgiană Netwerk Vlaanderen şi cea olandeză IKV Pax Christi, într-un raport intitulat „Worldwide investments in Cluster Munitions; a shared responsibility” (Investiţii mondiale în bombele cu submuniţie, o reponsabilitate împărtăşită).

Dar aceste ONG-uri notează că 26 de instituţii financiare din Uniunea Europeană (UE) au, de asemenea, interese financiare, care depăşesc trei miliarde de dolari, în activităţile producătorilor de bombe cu submuniţie, scrie Gândul.

Mari bănci europene ca Deutsche Bank (Germania), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) sau Société Générale (Franţa) finanţează producţia acestor arme interzise, subliniază raportul.

„Cerem statelor membre ale UE şi liderilor politici să adopte o lege care să interzică acest tip de investiţii”, a declarat Ester Vandenbroucke, autorul raportului, într-o conferinţă de presă.

Tratatul de interzicere a bombelor cu submuniţie, care a intrat în vigoare la 1 august 2010, ratificat de 57 de ţări, interzice în mod expres să se contribuie la producerea de arme care vizează în primul rând civili.
Un total de 128 de instituţii financiare care investesc în bombe cu submuniţie provin din ţări care nu au semnat tratatul, între care Statele Unite, Rusia, China, Singapore, Coreea de Sud şi Taiwan.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.