Ministrul Borbely: Suntem în infringement pentru 15 aglomerări

România se este sub procedură de infringement din partea Comisiei Europene, din cauza aglomerărilor poluante privind aerul, a avertizat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la finalul şedinţei de Guvern.

El a arătat că sumele obţinute din taxa de primă înmatriculare auto trebuie investite în continuare în soluţii de îmbunătăţire a mediului înconjurător.

„Aceşti bani să se ducă spre investiţii verzi, spre acele proiecte care reduc poluarea. Şi vreau să vă aduc aminte din nou, aceşti bani în mare parte, 95%, se folosesc pentru programul Rabla unde îi oferim cetăţeanului 3.800 de lei şi dacă el mai cumpără două vouchere ajunge la aproape 3.000 de euro să-şi cumpere o maşină nouă şi să dispară aceste maşini care poluează.

Pentru că şi acum suntem în infringement de la UE pentru 15 aglomerări şi în mare parte din cauza acestor poluări, maşini vechi”, a spus Borbely.

În context, el a arătat că aplicarea taxei de primă înmatriculare a determinat, în primele 4 luni ale anului 2011, populaţia să cumpere automobile deja înmatriculate în România.

„Anul trecut au fost cumpărate circa 110.000 de maşini noi şi au fost aduse maşini second hand în ţară 230.000 din care – şi aici este cea mai importantă informaţie – 30% au fost maşini înmatriculate înainte de 1995, deci maşini de 15-16 ani vechime.

Ştiţi cât este acum după patru luni de zile procentul acestor maşini? 9,8%. De ce? Pentru că cetăţeanul din România, în primul rând, poate să cumpere o maşină de pe piaţa auto dacă se duce la 5 – 6.000 de euro, care este deja înmatriculată în România, unde nu trebuie să plătească taxa de primă înmatriculare”, a spus Borbely.

Ministrul Mediului propune Guvernului să reducă taxa de primă înmatriculare cu 20-30% faţă de nivelul actual, în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.