EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

MJ analizează legislaţia internă privind profesia de notar, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a UE

0

Ministerul Justiţiei a demarat o analiză internă a impactului hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a sancţionat şapte state europene în a căror legislaţie internă, la fel ca şi în cazul României, accederea la profesia de notar public era condiţionată de deţinerea cetăţeniei respectivei ţări, informează un comunicat al MJ remis, joi.

Pe data de 24 mai, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat în şapte cauze de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, declanşate în 2008 de Comisia Europeană (CE) împotriva Belgiei, Franţei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei şi Portugaliei.

„Instanţa de la Luxemburg a statuat că impunerea condiţiei cetăţeniei unui stat membru pentru accesul la profesia de notar constituie o discriminare interzisă de dreptul Uniunii Europene.

Principalul argument a constat în faptul că modul în care sunt concepute atribuţiile încredinţate notarilor în dreptul intern al statelor pârâte nu implică o participare directă şi specifică la exerciţiul autorităţii publice, astfel încât să justifice o derogare de la normele generale privind libertatea de stabilire”, se arată în comunicat.

Legislaţia română impune, în mod similar statelor membre în privinţa cărora s-a constatat încălcarea dreptului UE, condiţia deţinerii cetăţeniei române pentru exercitarea profesiei de notar, restricţionând astfel accesul cetăţenilor din alte state membre la această activitate, conform Legii privind notarii publici şi activitatea notarială.

Hotărârile CJUE produc efecte obligatorii pentru statele membre pârâte, fiindu-le impusă obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru respectarea acestora. În ipoteza în care statele în cauză nu îşi adaptează conduita la standardele impuse de CJUE, CE are posibilitatea de a sesiza din nou instanţa de la Luxemburg pentru eventuala aplicare a unor sancţiuni băneşti.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.