Noi reguli pentru Internet

Miercuri seara se încheie la Paris primul ”Forum e-G8”, summitul consacrat Internetului şi dorit de preşedintele francez Nicolas Sarkozy înainte de reuniunea G8 de la Deauville, din intervalul 26-27 mai.

În centrul agendei G8 se va afla, în plus faţă de temele obişnuite, şi Internetul. Nu este pentru prima dată, având în vedere că G8 s-a ocupat de Reţea deja în 2000, la
Okinawa.

De atunci s-au schimbat însă multe. La vremea aceea mulţi vorbeau despre Napster şi aproape nimeni de Google, Skype urma să se nască, iar Zuckerberg, co-fondatorul Facebook, era la liceu, scrie La Stampa într-un editorial de miercuri (25 mai 2011).

Numărul de utilizatori de Internet a crescut de aproape şase ori, de la 360 milioane la peste două miliarde, iar accesul wireless a devenit foarte important. Poate că din acest motiv Sarkozy a decis să organizeze primul „Forum e-G8”, la care participă aproximativ 600 de persoane, printre care multe nume renumite din lumea Internetului. Există motive pentru a privi cu oarecare preocupare acest prim „e-G8” şi deciziile pe care G8 le-ar putea lua privind Internetul, subliniază editorialul.

În primul rând, gazda Sarkozy s-a remarcat în ultimii ani prin faptul că a impus, primul în Europa, o abordare draconică pentru a proteja interesele anumitor industrii culturale.

Prin legea franceză Hadopi, cei care sunt suspectaţi de utilizări ilegale de fişiere muzicale sau video sunt pasibili în prezent de o serie de sancţiuni care pot merge până la deconectarea de la Internet a întregii familii. În opinia editorialului, acestea nu sunt cele mai bune „acreditări” pentru a discuta despre Reţea în mod echilibrat.

În al doilea rând, citind programul ”Forumului e-G8” s-ar părea că Internetul este aproape exclusiv domeniul unor companii private. Mai mult, organizarea Forumului i-a fost încredinţată lui Maurice Levy, proprietarul unuia dintre cele mai mari agenţii de publicitate din lume, dar programul este plin de directori generali, lăsând societatea civilă şi universităţile, adevăratele ”mame ale Internetului”, în minoritate foarte clară.

Prin urmare, este legitim să te întrebi care este agenda reală a Forumului: confruntare reală privind viitorul Reţelei sau o simplă punere la punct a unor decizii deja luate de relativ puţini actori?

Citind comunicatele oficiale, atenţia G8 pare să se focalizeze pe două domenii: folosirea ilicită a proprietăţii intelectuale şi neutralitatea Internetului.

Legat de primul punct, impresia este că guvernele ţărilor importante ale lumii, începând cu SUA, mai degrabă decât să reformeze drepturile de autor pentru a le adapta la vârsta Internetului, preferă să confirme deriva prohibiţionistă care, după Hadopi, duce acum la controversatul tratat internaţional Acta, cu sancţiuni tot mai severe pentru cei care încalcă regulile şi echipamente de supraveghere omniprezente.

În ceea ce priveşte neutralitatea Netului, riscul este un posibil schimb, potrivit căruia companiile europene de telecomunicaţii, care vânează fonduri cu care să-şi modernizeze reţelele, ar ajunge sa violeze neutralitatea Reţelei, sau OK-ul politic de „a taxa” Google şi Facebook americane, ce trebuie să treacă neapărat prin cablurile lor dacă doresc să ajungă la o jumătate de miliard de europeni.

Companiile americane ar obţine în schimb sfârşitul atacurilor la care sunt supuse de mai mulţi ani. În plus, noile „taxe”, indiferent de cât de reprobabile ar fi ele, constituie o barieră împotriva potenţialelor start-up concurente. Acest schimb ipotetic ar încălca unul dintre pilonii Internetului, şi anume regula că aceia care deţin cablurile pot foarte bine să fie plătiţi pentru a oferi acces, dar nu pot impune impozite pe biţii în tranzit.

Fie că intenţiile sunt acestea sau nu, ţările bogate ale lumii ar trebui să evite să se poziţioneze în apărarea status quo-ului optând, în schimb, pentru a înfrunta revoluţia digitală în mod deschis, vizând inovaţia şi creativitatea, îmbrăţişând Reţeaua ca platformă unică pentru competiţie şi colaborare.

Forumul e-G8 poate elimina impresia de pasarelă pentru puternici şi conferi oricărei decizii a G8 o legitimitate politică şi morală, care va merge cu mult dincolo de ponderea PIB-urilor respective, conchide analiza.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.