Roubini avertizează România: Nu sunteti pregătiţi de euro, nu repetaţi greşeala Greciei!

România ar putea să nu adere la zona euro în 2015, dar nu este important când face acest pas, ci cât de pregătită şi sănătoasă este economia românească în momentul aderării, pentru a nu repeta greşelile Greciei, a declarat joi analistul economic Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel, prezent la Bucureşti la Forumul Finance 2011, organizat de ForumInvest.

„Sincer, nu cred că ţara dvs va putea fi gata să adere în 2015, în primul rând pentru că s-ar putea ca România să nu fie gata să adere şi este mai bine să aşteptaţi încă un an sau doi, până când veţi fi complet pregătiţi.

Să te repezi în zona euro ar însemna să repeţi greşeala făcută de Grecia”, a subliniat Roubini, care a completat că nu ştie nici dacă „veţi putea adera, pentru că situaţia din Grecia şi din alte ţări determină o rezistenţă crescută din partea statelor care sunt deja membre ale Zonei Euro faţă de ideea de a primi noi membri”.

În opinia laureatului premiului Nobel, aderarea României nu se va întâmpla în 2015, dar menţinerea acestui obiectiv va fi avantajoasă pentru realizarea de reforme şi continuarea ajustărilor. Pe de altă parte, în 2015 este posibil ca nici Zona Euro să nu mai arate ca acum.

„Dacă nu se produce revenirea economică aşteptată, s-ar putea produce situaţii care par imposibile azi, respectiv ca unii membri să părăsească Zona Euro. Să nu uităm că unele ţări se simt bine în afara zonei euro, ca Danemarca şi Suedia, altele au decis să adere, ca Irlanda şi Spania, şi le-a mers îngrozitor de prost, şi asta nu din cauza zonei euro”, a spus Roubini, amintind că există toate posibilităţile, de state care s-au dezvoltat bine în zona euro sau în afara ei.

„Îmi dau seama că România aspiră nu numai să fie membră a UE, ci şi a Zonei Euro, dar e mai bine să o luaţi încet şi să vă simţiţi în siguranţă, decât să vă pară rău. Succesul României nu depinde de calitatea de membru al zonei euro sau de momentul în care aderaţi, ci de felul în care faceţi reformele”, a rezumat Roubini.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.