O „entitate nerecunoscută” stă în calea unei întâlniri Băsescu- Obama

0

Traian Băsescu ratează ocazia unei întâlniri istorice cu preşedintele american Barack Obama. Preşedintele României nu va participa la summit-ul şefilor de state din Europa Centrală şi de Est ce se va desfăşura în Polonia,deoarece la reuniune a fost invitat şi Kosovo, „o entitate nerecunoscută ca stat“. La summit va participa însă preşedintele american, Barack Obama, aflat într-un turneu
european care include şi Polonia. România este hotărâtă să se alăture astfel Serbiei la boicotarea reuniunii regionale de la Varşovia, la sfârşitul acestei săptămâni, din cauza fostei provincii sârbe, a cărei independenţă declarată unilateral ţara noastră şi altele din UE nu o recunosc, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

O poziţie similară a avut şi preşedintele Slovaciei, dar, acesta, între timp, s-a răzgândit. Alături de Serbia, România, Slovacia, Grecia, Spania şi Cipru nu recunosc Kosovo. Pe de altă parte Statele Unite au fost primele care au recunoscut independenţa Kosovo, autoproclamată la 17 februarie 2008 şi „validată“ doi ani mai târziu, printr-un aviz consultativ, de Curtea Internaţională de Justiţie, de la Haga, care a decis că declararea unilaterală a independenţei provinciei sârbe nu încalcă legile internaţionale.

NAŢIONAL consideră că prin neparticiparea la Summit-ul ţãrilor Central şi Sud-Est europene Traian Basescu face un gest politic de mare curaj, cu atât mai mult cu cât la acesta participă preşedintele american. Însă europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, consideră că refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a participa la reuniunea de la Varşovia reflectă incoerenţa şi lipsa de viziune a politicii externe româneşti. Europarlamentarul reaminteşte, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că „nici măcar Federaţia Rusă, cu toate că nu recunoscut existenţa Kosovo, nu şi-a permis luxul de a refuza Administraţia SUA şi pe preşedintele Obama“.

Ziare.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.