Peste jumătate dintre români cumpără cărţi care apar împreună cu ziarele

Mai mult de jumătate dintre români, adică 52%, cumpără cărţi care apar împreună cu diferite publicaţii, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), realizat în perioada 15-19 aprilie.

Potrivit sondajului, o treime dintre aceşti cititori cumpără cărţile care apar împreună cu ziare şi reviste doar atunci când îi interesează, 14% le cumpără foarte rar şi doar 7% cumpără de fiecare dată aceste cărţi.

Bărbaţii (9,4%), tinerii (14,8%), cei care locuiesc în Moldova (12,7%), respondenţii care au urmat studii post-universitare (10,3%) şi cei care au un venit personal lunar între 1.501 şi 2.500 de lei (10,9%) sunt cei care cumpără în cea mai mare proporţie, de fiecare dată, cărţile care apar împreună cu diferite publicaţii, se arată în sondajul realizat de IRES şi transmis, joi.

Dintre publicaţiile care vând cărţi împreună cu ziare Adevărul este preferat de 62% dintre respondenţi, pe următoarele locuri situându-se Jurnalul Naţional şi Libertatea.

În ceea ce priveşte achiziţia de cărţi, un sfert dintre respondenţi cumpără cărţi mai rar de o dată pe an. Alt sfert cumpără într-un an mai puţin de cinci cărţi, 22% cumpără într-un an peste 10 cărţi, iar 12% nu cumpără deloc cărţi.

Studiul arată că femeile sunt cele care cumpără cele mai multe cărţi. Unul din zece respondenţi (12%) cheltuie într-un an sub 50 de lei pentru a-şi cumpăra cărţi, dar 1 din 20 de subiecţi (adică 5 %) alocă anual peste 1.000 de lei pentru cărţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt oameni peste 65 de ani care locuiesc în zona de sud a ţării.

Librăria rămâne locul principal de cumpărare a cărţilor (58 %), pe locul următor aflându-se standurile amenajate în centre comerciale (15%), urmate de anticariate (8%).

Doar 8% dintre români cumpără cărţi de pe internet.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 aprilie, pe un eşantion de 1.237 indivizi, cu un sub-eşantion de 960 de subiecţi, respectiv 78%, care au declarat că citesc. Sondajul are o marjă de eroare de plus-minus 2,8% şi a fost realizat prin metoda CATI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.