Portugalia a primit de la FMI o primă tranşă de 6,1 miliarde de euro

0

Portugalia a primit o primă tranşă de 6,1 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cadrul unui plan de ajutor negociat în colaborare cu Uniunea Europeană (UE), informează miercuri Ministerul de Finanţe de la Lisabona, relatează AFP.

Vineri, FMI-ul şi-a dat acordul pentru un împrumut de 26 de miliarde de euro pe trei ani, reprezentând o treime din ajutorul global de 78 de miliarde de euro acordat Portugaliei pentru a-şi redresa finanţele publice şi economia.

UE, la rândul său, care va asigura două treimi din această finanţare, a anunţat marţi că a adunat 4,75 de miliarde de euro pentru a ajuta Irlanda şi Portugalia, statul lusitan urmând să primească 1,75 de miliarde de euro din această sumă.

Conform informaţiilor presei economice portugheze, acest ajutor european urmează să fie vărsat Lisabonei până la sfârşitul lunii.

Aceste sume ar urma să Portugaliei să ramburseze circa 7 miliarde de euro reprezentând datoria publică şi dobânzi care ajung la scandenţă la jumătatea lunii iunie.

În schimbul acestui ajutor financiar, ţara s-a angajat să aplice un plan de austeritate bugetară şi o serie de reforme structurale care vizează reducerea deficitului public cu 3% din PIB în 2013 şi restaurarea competitivităţii economiei sale, notează AFP.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.