Profesor român de fizică cuantică la Universitatea Bristol câştigă premiul John Stewart Bell

Universitatea din Toronto i-a acordat premiul John Stewart Bell profesorului roman dr. Sandu Popescu, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, pentru contributiile aduse in domeniul mecanicii cuantice. Profesorul Sandu Popescu s-a nascut la Oradea si este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule pe 4 iulie 1997, in laboratoarele Hewlett Packard din Bristol, Marea Britanie.

O aplicatie a acestei inventii a fost criptografia, transmiterea mesajelor secrete. In prezent este profesor de fizica cuantica la Universitatea Bristol din Marea Britanie si visiting professor la Mathematics Institute at Berkeley. Profesorul Popescu este interesat in investigarea aspectelor fundamentale ale fizicii cuantice pentru a intelege mai bine natura comportamentului cuantic, scrie Campusnews.ro.

Citeste si:  Autostrada Soarelui, 26 kilometri de gropi

Mecanica cuantica este o teorie fizica, care descrie comportamentul materiei la nivelul atomic si subatomic, fenomene pe care fizica newtoniana si electromagnetismul clasic nu le pot explica. Mecanica cuantica este unul dintre pilonii fizicii moderne si formeaza baza pentru multe dintre domeniile sale, cum ar fizica atomica, fizica starii solide si fizica nucleara si fizica particulelor elementare, dar si ramuri inrudite: chimia cuantica.

Premiul John Stewart Bell este administrat de catre Universitatea din Toronto, Centre for Quantum Information and Quantum Control si se acorda pentru cercetari si aplicatii in domeniul mecanicii cuantice. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 8 august, la ora 11, la Centre for Quantum Information and Quantum Control din Toronto.

Citeste si:  Legea de salarizare unitară a bugetarilor va fi aplicată etapizat
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close