EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Război al sexelor la conducerea socialismului francez

Război al sexelor la conducerea socialismului francez: două femei Martine Aubry şi Segolene Royal se aliază pentru a elimina acelaşi rival: François Hollande, un bărbat care aspiră la candidatura Partidului Socialist pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale pe Nikolas Sarkozy, notează miercuri (25 mai 2011) ziarul ABC.

Aubry şi Royal se urăsc „amicaľ de când prima i-a suflat postul de prim-secretar şi de lider al Partidului Socialist (PS), la capătul alegerilor interne desfăşurate la Congresul de la Reims din 2008. Dar ambele au o dorinţă şi ambiţie comună: să-l înlăture pe François Hollande de la candidatura socialistă la preşedinţia Republicii pentru a-şi disputa, doar între femei, preţiosul trofeu.

Segolene are un uşor avantaj faţă de Aubry în ce-l priveşte pe Hollande: i-a fost partener de viaţă între 1978 şi 2007. Cei doi au împreună patru copii: Thomas, Clemence, Julien şi Flora. Timp de mulţi ani au trăit în concubinaj şi au făcut carieră politică împreună, fotografiindu-se inclusiv în familie pentru presa de scandal. Au fost perechea politică „modernă” şi „la modă” timp de mulţi ani. Tot ambiţia politică a fost cea care a grăbit despărţirea care a avut la origine scandaluri de infidelitate.

Nu este clar cine a început primul, dacă a fost Hollande cel care a plecat cu o ziaristă, sau Segolene cea care „s-a afişať în compania unui om de afaceri. Aceeaşi aspiraţie la preşedinţia Republicii a fost cea care a precipitat criza finală.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2007, pozele în costum de baie ale lui Ségolene şi ezitările lui Hollande (prim-secretar al PS, când fosta parteneră era candidată a socialiştilor) au dat prilej la multe discuţii. Un an mai târziu, la Congresul de la Reims, Ségolene a înfruntat-o pe Aubry, iar cea din urmă a ieşit victorioasă.

Trei ani mai târziu, primele două doamne „politice”ale socialismului francez fac campanie împotriva unui bărbat, fostul tovarăş de viaţă al uneia şi rival politic de prim rang al alteia. Dacă doamnele reuşesc să-l elimine pe Hollande, vor trebui să-şi dispute între ele candidatura socialistă împotriva lui Nicolas Sarkozy.

Potrivit unui sondaj publicat lunar de revista Paris Match pe pagina sa de web, 57 % dintre francezi vor ca stânga să câştige alegerile prezidenţiale, din 2012, faţă de 38 %, care doresc o victorie a dreptei.

Scandalul provocat de arestarea fostului director general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu a perturbat eşicherul politic francez, potrivit săptămânalului. Acest nou sondaj, realizat între 19 şi 20 mai, coroborează rezultatele publicate de ziarul Le Monde joia trecută.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata