Relu Fenechiu cere guvernatorului BNR să-şi clarifice poziţia cu privire la performanţele economice ale Guvernului

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu cere guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, prin intermediul unei scrisori deschise, să-şi clarifice poziţia cu privire la performanţele economice ale Guvernului Boc.

În acest mod, susţine liderul PNL Iaşi, guvernatorul Isărescu poate demonstra că este ”un tehnocrat echidistant”, aşa cum îi impune funcţia pe care o deţine.

Acesta îl acuză pe Mugur Isărescu că, ”din funcţia onorabilă şi teoretic apolitică, de guvernator al BNR”, s-a transformat ”peste noapte în analist politic”, emiţând ”judecăţi de valoare lipsite de profesionalism”.

„Nu ştiu dacă doar aţi stat prea mult pe lângă domnul Emil Boc şi v-aţi molipsit din naivitatea demagogică a primului-ministru sau sunt alte constrângeri la mijloc, însă consider că o conferinţă de presă susţinută de liderul BNR nu este un loc propice pentru discuţii despre strategiile partidelor, despre ce ar trebui să promită politicienii sau pentru analize privind deciziile politice din trecut”, susţine Relu Fenechiu, în scrisoarea deschisă.

Vicepreşedintele PNL consideră că declaraţia guvernatorului Isărescu conform căreia, în anul 2009, economia ţării era să facă „un infarct”, cauzat de cheltuielile sociale şi salariale aberante din guvernarea precedentă şi lipsa investiţiilor, este ”complet iresponsabilă şi lipsită total de profesionalism”.

„Conform afirmaţiilor dumneavoastră, România a fost ‘inundată’ în perioada 2006 – 2008 de capitaluri străine, iar mixul de politici macroeconomice nu a fost corespunzător, ceea ce a determinat un model de creştere economică nesustenabilă.

Mai mult, aţi apreciat iniţiativele Guvernului Boc din 2009 până în prezent ca fiind corecte, dar percepute greşit în timpul aplicării. Astfel, mă simt nevoit să vă aduc aminte domnule Isărescu de investiţiile susţinute de liberali în ţară, printre care enumăr Dacia, Nokia şi Ford, investiţii cu exporturile cărora se laudă constant actuala guvernare.

Mi se pare grav că dumneavoastră vorbiţi de cheltuieli aberante în domeniul salarial şi social în perioada guvernării liberale, în condiţiile în care nimeni nu v-a auzit luând poziţie în campania electorală din 2008, când Emil Boc striga cu toată forţa lui, săracul, că va mări salariile profesorilor cu 50%.

Din poziţia de guvernator BNR, nu era responsabilitatea dumneavoastră să atrageţi atenţia că economia nu poate susţine aşa o iniţiativă? Când domnul Tăriceanu a spus, în plină campanie electorală, că PNL nu este de acord cu o creştere imposibilă a salariilor, nu mai era aberant?”, mai spune liderul PNL Iaşi.

Fenechiu critică, totodată, faptul că Mugur Isărescu cataloghează, din „noua poziţie de partener guvernamental” , măsura creşterii TVA-ului drept o ”bâlbă”, însă „una argumentată de lipsa de sprijin politic în aplicarea totală a măsurilor de austeritate”.

„Sunt de acord cu faptul că obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, însă nu poţi să afirmi acum că era de preferat să sacrifici veniturile unei clase sociale deja sub limita subzistenţei, decât să încerci să găseşti o alternativă viabilă.

Domnule Isărescu, sunteţi un profesionist desăvârşit, dar mă miră sincer faptul că îi luaţi apărarea premierului Boc, lăudând o guvernare lipsită de soluţii, marcată de falimente, salarii tăiate şi mii de români rămaşi fără locuri de muncă. Când amanetezi economia ţării, înglodând românii în datorii şi diminuându-le veniturile, nu ai cum să vii şi să declari, în calitate de guvernator, că măsurile macro-economice ale Executivului sunt corecte şi au salvat ţara de la ‘infarct’.

Asta mă face să cred, domnule Isărescu, că ori sunteţi atât de naiv încât aţi ajuns să credeţi în declaraţiile PD, ori vi s-a amintit dinspre Palatul Cotroceni că aţi fost printre puţinii români neafectaţi de micşorarea salariilor ‘nesimţite”, afirmă liderul PNL Iaşi, în finalul scrisorii deschise adresate guvernatorului BNR.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.