Rusia: Muncitorii imigranţi vor fi atraşi în mod organizat

Ministerul Sănătăţii din Rusia a prezentat un „multaşteptat mecanism de selecţie organizată a muncitorilor imigranţi” din ţările Comunităţii Statelor Independente /CSI/.

Experţii atenţionează în legătură cu ineficienţa acestui mecanism, cauzat de o reglementare şi mai drastică a fluxurilor de imigranţi: selecţia organizată urmează să aibă loc în cadrul unor cote prestabilite, iar documentul prezentat de minister nu prevede participarea la selecţie a agenţiilor private de recrutare.

Ministerul Sănătăţii a elaborat mecanismul de selecţie organizată a forţei de muncă străină la ordinul guvernului rus. Această selecţie prevede angajarea muncitorilor străini la firme şi companii concrete, pe locuri precise şi în condiţii de lucru şi remunerare din timp stabilite.

De asemenea, documentul prevede ca selecţia să se desfăşoare în cadrul sistemului de cote prestabilit. Pentru anul 2011, cota este de 1,7 milioane de muncitori străini, însă potrivit Serviciului Federal pentru Imigraţie /FMS/ în prezent în Rusia muncesc ilegal între 3 şi 4 milioane de imigranţi, subliniază Kommersant.

Potrivit documentului, în ţările care vor dori să participe la acest mecanism de selecţie vor fi deschise centre pentru sprijinirea imigraţiei, care vor trebui să conlucreze activ cu organisme teritoriale ale FMS.

În afară de aceasta, în ţările din CSI vor fi deschide centre de testare medicală şi centre de informare. Cei doritori să muncească în Federaţia Rusă se vor putea recalifica pe baza unor programe speciale, care vor fi orientate de asemenea spre integrarea imigranţilor: de exemplu, programe pentru studierea limbii şi culturii ruse.

În prima etapă vor fi determinate necesităţile de muncitori imigranţi şi reperaţi angajatorii care solicită astfel de muncitori, iar apoi, prin centrele de sprijinire a imigraţiei, în ţara de origine a muncitorilor va avea lor selecţia propriu-zisă, pe meseriile căutate, precizează cotidianul rus.

Experţii au întâmpinat mecanismul de selecţie prezentat fără prea mare entuziasm, subliniind că, implementându-l, Ministerul Sănătăţii va reglementa şi mai strict atragerea de imigranţi în Federaţia Rusă.

Principalele obiecţii vizează cadrul restrâns al cotelor stabilit pentru selecţie. Cotidianul rus aminteşte că, atunci când prezentase Concepţia politicii de imigraţie până în 2025, şeful FMS, Konstantin Romodanovski, subliniase necesitatea anulării acestor cote.

„Dacă imigranţii vor veni doar prin selecţia organizată şi cadrul cotelor, atunci aceste cote se vor reduce de două ori. Va exista un număr mic de imigranţi care vor veni în mod organizat, în timpul ce restul vor deveni ilegali. În final, cel mai mult vor avea de suferit businessul mic şi mijlociu”, subliniază expertul în demografie Nikita Mkrtcian.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei internaţionale pentru imigraţia muncii, Nikolai Kurdiumov, este şi mai categoric: mecanismul prezentat nu este interesat de caracterul în masă al fenomenului, nu este susţinut financiar şi este costisitor pentru structurile de stat.

„Ţările de şedere permanentă nu investesc cu prea mare chef bani în dezvoltarea unor asemenea centre de sprijinire a migraţiei: ele s-au obişnuit să trimită cu cheltuieli mult mai mici fluxuri de imigranţi în Rusia”, subliniază Kurdiumov.

În opinia sa, fără o structură profesională specializată, care ar putea fi agenţiile de recrutare, macanismul prezentat este ineficient, lucru care va deveni clar imediat după implementarea lui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.