EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Tchiakoullé, satul natal al cameristei care l-a acuzat pe DSK

Camerista care l-a acuzat pe Dominique Strauss-Kahn /DSK/ de agresiune sexuală, Nafissatou Diallo, s-a născut în sătucul Tchiakoullé, situat în Fouta Djallon, leagănul montan al comunităţii peulilor din Guineea. Rudele o descriu ca pe o tânără „foarte pioasă” şi liniştită, scrie Le Figaro în ediţia de marţi (24 mai 2011).

Chiar dacă nu s-a difuzat nicio imagine a acesteia, aspecte din viaţa ei au început să fie prezentate în presă. Un jurnalist din Guineea care lucrează pentru AFP s-a dus în satul natal al cameristei, format din câteva case din cărămidă şi colibe din paiantă, pe malul unui râu.

„Nu există niciun drum pentru maşini, se ajunge pe jos”, spune jurnalistul. Acesta a reuşit să afle care este satul natal al cameristei de la Sofitel din New York datorită comparării diferitelor informaţii obţinute de la propria sa familie, care se află în SUA, şi de la cea a tinerei cameriste.

Camerista care l-a acuzat pe DSK provine dintr-o familie musulmană. Tatăl său, născut în Tchiakoullé, a fost un ţăran sărac, dar un musulman respectat în regiune. El a murit în 2009, la vârsta de 90 de ani. Dintr-una din cele două căsătorii ale sale, a avut şase copii – trei băieţi şi trei fete – Nafissatou fiind cea mai mică. Mama ei trăieşte încă în acest sat, dar în momentul în care ziaristul AFP a ăcut reportajul, era plecată în Senegal, la tratament.

Potrivit fratelui vitreg al lui Nafissatou, tânăra a trăit în satul natal până la 13 ani, când s-a mutat în Labé, principalul oraş din Fouta Djallon, situat la circa 80 de km. Unchiul ei, Mody, îşi aminteşte de o fetiţă care nu era „neastâmpărată”.

La vârsta de 17 ani, Nafissatou s-a întors în Tchiakoullé şi s-a căsătorit. Cuplul a avut o fetiţă, dar, la puţin timp după căsătorie, soţul său, fiul unui bogat preot peul, a murit. Atunci ea a plecat, împreună cu copilul, în Statele Unite, aşa cum au ăcut mii de conaţionali de-ai săi. Sora ei Hassanatou, aflată deja în America, i-a dat bani pentru călătorie şi a ajutat-o să se instaleze la New York.

Spre deosebire de sora sa, tânăra pare să fi rupt orice legătură cu satul natal. „De când sora mea a plecat în urmă cu peste zece ani, nu am mai vorbit cu ea decât o singură dată”, spune fratele său vitreg, care îşi aminteşte: „S-a întâmplat după ce a murit tata. Eram la Bissau, am sunat-o pentru a-i prezenta condoleanţele mele, ea a înţeles că era sunată din Africa şi a răspuns: „Nu trebuia să te deranjezi”, nu ştia cine e la celălalt capăt al firului, dar când i-am spus, şi-a dat seama”.

Potrivit cotidianului senegalez Wal Fadjri, care a contactat-o pe mama lui Nafissatou, aceasta a mai venit cel puţin o dată în Africa, anul trecut, ca să se căsătorească în Senegal cu un bărbat din Gambia.

Potrivit membrilor familiei care au rămas în sat, prezumtiva victimă, „foarte drăguţă”, nu a mers niciodată la şcoală. A frecventat doar „şcoala coranică” din Tchiakoulle unde învăţa şi recita în arabă versete din Coran. O altă rudă, din Labe, a afirmat că „era o fetiţă foarte serioasă, foarte politicoasă” .

Unchiul Mody, în vârstă de aproape 60 de ani, povesteşte că, în urmă cu câteva zile, a auzit „la un post local de radio că un alb a abuzat de o femeie în Statele Unite”. Jurnalistul AFP l-a informat că este vorba de nepoata sa. Nimeni nu ştia acest lucru în acest sătuc izolat de lume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata