Campania electorală pentru alegerile locale şi sfârşitul anului şcolar în atenţia presei din Republica Moldova

0

Niciunul dintre concurenţii electorali nu spune de unde va lua bani ca să realizeze ceea ce promite în campanie, scrie joi (26 mai 2011) Ziarul de Gardă, care face o analiză a proiectelor candidaţilor la Primăria Chişinău.

Ceea ce promit unii e peste puterile bugetului. Dacă electoratul s-ar deprinde să le ceară candidaţilor costurile şi sursele de acoperire ale proiectelor promise, lumea ar fi manipulată mai puţin, iar practica a arătat că cine minte o dată, minte toată viaţa, atenţionează Ziarul de Gardă.

Aceeaşi publicaţie face şi câte o scurtă descriere a primarilor care au condus Chişinăul după proclamarea independenţei. Deşi pe parcursul perioadei democratice capitala a avut doar trei primari aleşi şi doi primari interimari, puţini dintre chişinăuieni îşi mai amintesc numele lor, scrie Ziarul de Gardă.

Fiecare a treia unitate administrativă din Republica Moldova cu greu adună lunar un milion de lei (82.000 dolari) din veniturile fiscale, scrie Adevărul Moldova.

Autorităţile spun că banii abia ajung pentru salarii, iar de investiţii nici nu poate fi vorba, de ceea raioanele stau cu mâna întinsă la guvern. Experţii explică situaţia creată prin faptul că s-a perpetuat modelul sovietic de acumulare şi de distribuţie a resurselor financiare din bugetul public naţional.

Adevărul mai menţionează că odată cu sfârşitul anului şcolar, absolvenţii se pregătesc şi de petrecerea de adio, părinţii fiind nevoiţi să scoată mulţi bani din buzunare. Numai pentru rochii şi costume vor cheltui câte cel puţin 500 de euro.

Diplomele obţinute la cele mai prestigioase universităţi din lume nu sunt o garanţie a unui loc de muncă bine plătit în Republica Moldova, scrie Timpul. Ziarul menţionează că numai 13 din 100 de tineri care şi-au făcut studiile peste hotare şi care, ulterior, s-au înscris în Programul de reîntoarcere a absolvenţilor moldoveni din străinătate, şi-au găsit un loc de muncă.

Aceeaşi publicaţie mai publică şi un interviu cu unul din fondatorii şi participanţii activi ai ‘Solidarităţii’, Bogdan Lis, care, săptămâna trecută s-a aflat pentru prima dată la Chişinău. Mişcarea poloneză ‘Solidaritatea’, formată în anul 1980, a fost prima care a demonstrat slăbiciunea regimului comunist.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.