Cum a fost distrusă perla turismului interbelic

0

– Feţe regale, industriaşi celebri sau dive din showbizul mondial făceau parte din clientela obişnuită a Aurorei Banatului, perla turismului interbelic din România. În anii de după 1948, staţiunea – cunoscută atunci în toată Europa – a fost ştearsă de pe faţa pământului. Pentru a o descoperi, trebuie să ne întoarcem cu 70 de ani în urmă.

Presa europeană din anii ‘20 – ‘30 descria acest loc în termeni elogioşi. Miracolul din mijlocul pădurii Banatului a fost asemănat de străinii ajunşi aici cu Heliopolis, oraşul egiptean înconjurat de pustiul deşertului sau cu Boche di Cattaro, de pe coasta Dalmaţiei. Staţiunea era frecventată de lumea bună a Occidentului, scrie România Liberă.

Nu este vorba despre vreo staţiune din Elveţia sau Austria, ci de una românească din Munţii Banatului, la cinci kilometri de oraşul Anina. În acest loc a existat, până în 1948, o staţiune care s-a numit Sommerfrische, cunoscută din 1930 şi ca Aurora Banatului. Din care acum n-a mai rămas absolut nimic! Dacă te duci azi în acel loc, ai parte de o privelişte asemănătoare cu cea a cetăţilor antice, din care se mai văd doar „amprentele” năpădite de buruieni. Până şi copacii seculari, care „îmbrăcau” odininoară staţiunea, au dispărut.

Norocul nostru că în Anina trăieşte un om – Cristian Mosoroceanu – pasionat de istorie. E administratorul unui centru local pentru minorii cu dizabilităţi.

Gazda ne spune că a stat de vorbă nu numai cu bătrânii din oraş, dar a luat legătura şi cu oameni născuţi aici, care trăiesc acum în Austria sau Germania. A strâns peste 10.000 de fotografii şi obiecte, compunând un tablou cât mai complet al acestor locuri. Dar la un moment dat au apărut informaţii despre fosta staţiune Sommerfrische, îngropată pur şi simplu de diversele regimuri politice care au trecut peste acest loc. Staţiunea a dispărut o dată cu naţionalizarea din 1948, iniţial fiind transformată în colonie pentru copiii muncitorilor, apoi în preventoriu TBC, în care se mai aflau, în 1976, potrivit documentelor, doar 60 de persoane. Localnicii îşi amintesc că staţiunea a fost devastată, prima oară, de soldaţii sovietici.

Mărirea şi decăderea unei perle turistice

1893 – Este înfiinţată staţiunea Sommerfrische.

1911 – Sistemul turistic se dezvoltă rapid, Aurora Banatului fiind cunoscută în toată Europa.

1948 – Staţiunea e naţionalizată şi transformată în colonie pentru copiii muncitorilor.

2011 – Se mai văd doar ruinele fostei staţiuni.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.