Emil Boc: Laurenţiu Mironescu va răspunde penal pentru faptele sale, dacă este vinovat

Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al MAI, va răspunde penal pentru faptele sale dacă se va dovedi în justiţie că este vinovat, iar răspunderea este personală, a declarat premierul Emil Boc joi seara la Realitatea TV.

De asemenea, şeful Guvernului a menţionat că pleacă de la prezumţia de nevinovăţie în privinţa răspunderii pentru acest caz şi a ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, cel care l-a numit pe Mironescu în funcţie. „Nu a avut niciun fel de informaţie la nivel de numire (…)

Plec de la prezumţia de nevinovăţie”, a spus Boc, arătând că Mironescu a primit şi certificatul ORNISS de acces la documentele secrete din minister, după verificarea în prealabil de serviciile secrete. „În acel moment, ianuarie 2011, a fost în regulă”, a spus el, adăugând că Igaş l-a ales pe Mironescu pentru că acesta avea „experienţă administrativă”

Totodată, Boc a specificat că nu a avut o relaţie personală cu Mironescu, acesta fiind deputat în legislatura 2004-2008 când preşedintele PDL era în funcţia de primar la Cluj. „Eu personal nu îl cunosc că nu am avut tangenţă. Nu am fost colegi la Cameră. A fost deputat cât am fost eu primar. Nu am avut o relaţie personală, îl ştiu din partid”, a spus Boc.

Potrivit primului-ministru, serviciile secrete nu aveau la momentul respectiv al numirii şi verificării lui Mironescu informaţia despre derularea în legătură cu acesta a anchetei penale, pentru că unele anchete ale DNA se derulează anchete penale într-un regim de maximă confidenţialitate.

„În faza actelor premergătoare ale anchetei se adunau date, nu putea nicio structură a statului să spună ceva despre o persoană”, a spus Boc, arătând că această situaţie indică şi faptul că nu există un control politic al acestor autorităţi ale statului, care îşi fac datoria în manieră independentă.

Şeful Guvernului a menţionat că ancheta în cazul Mironescu dovedeşte funcţionarea statului de drept, spre deosebire de perioada guvernelor Năstase sau Tăriceanu. „Pe vremea lui Năstase când Ministerul Justiţiei dădea directive instanţelor de judecată (…)

În guvernarea Tăriceanu ministrul Justiţiei era chemat de premier ca să se pună pile pentru o persoană sau alta (…) Eu ca prim-ministru nu am împiedicat cât e negru sub unghie activitatea vreunei instanţe a statului”, a afirmat el.

Pe de altă parte, premierul a amintit că a propus depolitizarea administraţiei şi că această problemă de sistem trebuie rezolvată printr-o înţelegere cu opoziţie până la ce palier din instituţiile de stat se ajunge cu numirile politice, restul numirilor în funcţie urmând să se facă prin concursuri derulate cu comisii formate din persoane din mediul academic, neafiliate politic.

Întrebat şi cu privire la cazul senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias, cercetat penal de DNA alături de Mironescu în dosarul de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Emil Boc a subliniat că acest caz va fi analizat de BPN al PDL, în baza statutului partidului, neavând nicio legătură analiza cazului cu problema asigurării majorităţii coaliţiei în Senat.

Potrivit lui Boc, decizia suspendării din partid a lui Banias poate fi luată de BPN numai în cazul trimiterii în judecată a acestuia. „Nu îi iau apărarea, spun că statutul trebuie respectat, iar decizia trebuie luată în forul PDL. Nu ştiu dacă e vinovat sau nu, nu am asemenea date să mă pronunţ sau nu”, a mai spus şeful Guvernului şi preşedinte al PDL.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.