Europa nu va ajuta statul lui Lukaşenko

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare nu va sprijini proiectele de stat din Belarus.

Banca şi-a schimbat strategia privind cooperarea cu această ţară, din cauza situaţiei politice de aici. Acesta este un semnal rău, în pofida faptului că banii de la BERD nu ar fi putut oricum salva economia belarusă, afirmă experţi.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/ şi-a modificat strategia de lucru în Belarus. „Banca nu va lua în calcul investiţii în proiecte de stat pentru dezvoltarea infrastructurii şi energeticii. Alte condiţii, de exemplu în ceea ce priveşte cooperarea cu bănci de stat sau pe marginea proiectelor de privatizare, vor fi înăsprite în conformitate cu criteriile aprobate”, se anunţă în comunicatul BERD, citat de cotidianul rus Gazeta.

Noile criterii au fost aprobate în cadrul Consiliului director al BERD în aprilie anul curent. În conformitate cu aceste criterii, BERD renunţă la orice sprijin acordat autorităţilor belaruse, financiar sau tehnic.

Prioritare devin proiectele pentru dezvoltarea sectorului privat, pentru îmbunătăţirea standardelor ecologice şi a vieţii populaţiei. Această decizie a fost luată „din cauza consecinţelor politice negative ale alegerilor prezidenţiale din decembrie 2010 şi ca urmare a îngrijorării comunităţii internaţionale în legătură cu soarta opoziţiei, mass-media independente şi societăţii civile”.

În ceea ce priveşte acordurile încheiate cu băncile comerciale şi companiile private, acestea se menţin, a declarat pentru Gazeta consilierul BERD pentru Rusia şi Belarus, Richard Wallis.

„O dovadă elocventă o constituie împrumutul acordat Belpromstroibank în valoare de 50 milioane de dolari şi creditul pentru construcţia fabricii de mobilă pentru magazinele IKEA, în valoare de 26 milioane. Vor exista şi alte afaceri bancare, pentru sprijinirea businessului mic şi mijlociu”, a subliniat Wallis.

Liderii de la Minsk consideră abordarea UE incorectă. „Tindem spre dezvoltarea cooperării, însă ni se pun beţe în roate şi condiţii politice”, a declarat miercuri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Ministerul de Externe al republicii Belarus a catalogat de asemenea poziţia BERD drept „politizată şi contradictorie”.

Cheltuielile BERD pentru proiectele din Republica Belarus s-au ridicat, potrivit datelor din iulie 2009, la 292 milioane de euro. Din această sumă, 60% au fost atribuite sectorului financiar, 14% – proiectelor de infrastructură, iar 10% – pentru energetică.

Banii de la BERD contribuie la modernizarea economiei pe termen lung, iar faptul că republica a rămas fără ei constituie un semnal negativ, însă în situaţia actuală creditele din partea BERD nu pot ajuta oricum Belarus, afirmă experţii.

Între timp, republica a trecut la un regim drastic de economisire a valutei, continuă cotidianul rus. Marţea aceasta, autorităţile au anunţat introducerea unui monopol de stat asupra importului de mărfuri de consum. Înainte de aceasta, Banca Naţională a Republicii Belarus devalorizase rubla belarusă cu peste 50%. Din cauza problemei valutare, o serie de furnizori de mărfuri de import au sistat livrările.

Locuitorii din Minsk declară că produse alimentare se mai găsesc în magazine, dar că preţurile la acestea cresc. Potrivit datelor oficiale, în luna aprilie produsele alimentare din Belarus s-au scumpit cu un procent situat între 6,6 şi 26 la sută.

Guvernul belarus este nevoit să restricţioneze consumul de valută până la obţinerea unui credit din partea Comunităţii Economice Euroasiatice /AvrAzEs/. Prima tranşă, în valoare de 800 de milioane de dolari dintr-un total de 3,5 miliarde, va ajunge la Minsk chiar în luna mai.

Însă, acest lucru va detensiona situaţia doar pentru o perioadă.

„Pentru a depăşi criza, este necesar să fie demarat procesul de privatizare şi atraşi investitori străini, capabili să modernizeze economia. Un sprijin echilibrat din partea statului trebuie să fie orientat spre dezvoltarea domeniilor potenţial concurenţiale: de exemplu, cel de prelucrare a lemnului, agricultura sau industria alimentară”, este de părere economistul belarus Anastasia Golovaci.

Însă, toate aceste schimbări vor fi însoţite de consecinţe sociale negative, deoarece economia republicii este orientată social, având în prezent un nivel al şomajului destul de scăzut, atenţionează Golovaci, citată de Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.