FMI ar putea ajuta statele arabe cu împrumuturi de până la 35 de miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat joi într-un comunicat dat publicităţii la summitul G8 de la Deauville că ar putea împrumuta ţările arabe cu până la 35 de miliarde de dolari, dacă guvernele din regiune vor cere ajutorul instituţiei, relatează AFP.

FMI susţine că este gata să împrumute ţările importatoare de petrol din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, cele care au cea mai mare nevoie de un ajutor financiar.

Aplicând regulile introduse cu prilejul creditelor celor mai recente, „o sumă totală de circa 35 de miliarde de dolari ar putea fi pusă la dispoziţia” acestor ţări, a anunţat instituţia de la Washington, în contextul în care liderii statelor G8 discută la Deauville despre susţinerea revoluţiilor arabe.

Conform calculelor FMI, „în scenariul actual principal, care nu ţine cont de calendarul reformelor pe care ţările îl vor pune la punct, nevoile de finanţare externe ale importatorilor de petrol din regiune ar urma să depăşească 160 de miliarde de dolari între 2011 şi 2013, din care o parte importantă ar urma să provină de la donatori de fonduri oficiali”, respectiv marile instituţii internaţionale.

Instituţia recomandă G8 să încerce să tragă învăţăminte din tulburările politice din lumea arabă. „Stabilitatea socială şi politică nu va fi asigurată decât dacă regiunea creează între 50 şi 75 de milioane de locrui de muncă în următorul deceniu”, apreciază econimiştii FMI.

„Schimbările graduale nu vor duce la un astfel de rezultat. O apreciere considerabilă a ritmului creşterii economice este necesară, ceea ce presupune politici care să susţină un mediu favorabil pentru sectorul privat”, au adăugat aceştia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.