Închisorile din California au un excedent de 30.000 de deţinuţi

O decizie a Curţii Supreme obligă la scoaterea din închisoare a 30.000 de deţinuţi. Suprapopularea închisorilor statului California aduce atingere Constituţiei: deţinuţii sunt obligaţi să doarmă în sălile de sport în paturi suprapuse, notează joi (26 mai 2011) ziarul ABC.

Peste 30.000 de deţinuţi vor trebui să plece din închisorile californiene în urma unei decizii a Curţii Supreme, care consideră că suprapopularea penitenciarelor statului încalcă Constituţia şi îi supune la rele tratamente pe cei încarceraţi.

Completul de judecată, divizat în privinţa acestei decizii controversate în proporţie de 5 la 4, au vizionat fotografii prezentând săli de sport pline cu paturi supraetajate în care deţinuţii aproape că nu aveau loc să doarmă. Rata sinuciderilor în închisorile californiene este de 80 la sută mai mare decât în restul ţării.

California a făcut deja un efort pentru a reduce populaţia penitenciară, trecând de la 162.000 de deţinuţi în 2006, la 143.000 în prezent. Însă Curtea Supremă obligă la diminuarea acestei cifre până la 110.000 în decurs de doi ani, ceea ce ar reprezenta totuşi 137,5 la sută din capacitatea sistemului.

Datoria bugetară cronică a statului California împiedică construirea de noi închisori şi singura cale de a evita ca mii de deţinuţi să iasă anticipat fără să-şi fi ispăşit pedeapsa este mutarea lor în centrele penitenciare din state vecine. „Este ca şi cum te-ai juca cu siguranţa cetăţenilor din California”, a avertizat unul din judecătorii contrari sentinţei, Samuel Alito.

Potrivit judecătorului Anthony Kennedy, care a votat în favoarea deciziei, nu pot fi tolerate „cuşti de dimensiunea unei cabine de telefon, fără closete”. Deja un tribunal local, într-un proces judiciar care durează de mulţi ani, a recunoscut că este „un fapt incontestabil ca un deţinut dintr-o închisoaree californiană să moară odată la şase sau şapte zile, din caza deficienţelor constituţionale”.

Autorităţile statului admit că s-a ajuns la o populaţie de până la 20.000 de deţinuţi instalaţi în spaţii nepotrivite pentru a trăi, deşi cifra ar fi scăzut acum la 6.000. „California este un caz extrem din toate punctele de vedere”, a declarat David Fathi, director al National Prisons Project, organizaţie pentru drepturile deţinuţilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.