EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Judecătorii ieşeni dinamitează şi ei PALAS-ul: 6 clădiri trebuie demolate

0

Curtea de apel IAŞI a decis joi, 26 mai 2011, să respingă recursul înaintat de Primăria Iaşi în procesul intentat de Sorin Ionescu privitor la anularea autorizaţiilor de construcţie pentru clădirile construite la mai puţin de 100 m de Palatul Culturii. Ionescu obţinuse câştig de cauză pe 18 octombrie la Tribunalul Iaşi, instanţă ce a decis că 6 clădiri ridicate pe perimetrul PALAS au autorizaţie de construcţie ilegală deoarece le lipseşte deja celebrul PUZ-CP, scrie Iasicastiga.ro

Practic 6 clădiri amplasate ba la 35, ba la 86 de metri de Palat sunt în afara legii. Sunt curios dacă autorităţile chiar vor respecta hotărârea şi vor bloca lucrările apoi vor demola construcţiile”, spune Sorin Ionescu. Hotărârea judecătorească este definitivă şi irevocabilă.

Cel care a obţinut în instanţă anularea autorizaţiilor de construcţie la PALAS cere acum Inspectoratului în Construcţii “să oprească lucrările şi să ia alte măsuri necesare”.

În urmă cu 6 luni şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Neculai Manolache, pasa însă către Primărie sarcina de a bloca lucrările la PALAS: “Inspectoratul nu are ce să facă în cazul acesta. Hotărârea judecătorească se pune în executare prin executorul judecătoresc iar Primăria e cea care analizează  şi stabileşte dacă menţine sau desfiinţează clădirea sau clădirile rămase fără autorizaţie”.

Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Valerică Andronache, declara însă acum 4 zile că dacă se anulează autorizaţiile de construcţiile el opreşte şantierul la PALAS.


Ce este PUZ-CP-ul lipsă

Pentru că Palatul Culturii este clădire protejată, orice construcţie din apropierea sa are nevoie de un plan urbanistic special pentru zonele protejate (PUZ-CP). Primul care a sesizat nevoia unui PUZ-CP e omul de afaceri Zaharia Schrotter, care a invocat încă din 2006 lipsa acestui document.

Tabăra PALAS a respins însă vehement această lipsă, deşi legea prevede expres în astfel de cazuri obligativitatea documentului.

Cum prevederile legale nu au putut fi respectate pentru a se elibera documentul, s-a recurs la minciună. În 2007 însuşi deputatul PNL Relu Fenechiu (stăpânul judeţului în acel moment) a pretins ca PUZ-CP-ul a fost aprobat de Ministerul Culturii, lucru sustinut si de seful comisiei de monumente istorice din cadrul Ministerului, Dan Nicolae. “Acest PUZ exista (…) se numeste PUZ pentru zone protejate (…) Eu va spun ca exista”, a declarat Fenechiu. Şeful Serviciul Monumente Istorice a completat şi el minciuna: “Exista planul urbanistic zonal pentru zone. Da, e avizat de Minister. Deci exista. Da. Sint citeva pagini de continut plansa de care, plansa de nu stiu care, studiu de nu stiu care, e mai complicat sa vorbim prin telefon. Si astea toate sint. Da, da, da”.

Acele declaraţii erau însă mincinoase, iar instanţa a consfinţit asta anulând autorizaţiile de construcţie pentru 6 clădiri din perimetrul PALAS.

 

Şatierul este ilegal de 6 luni

Reamintim că în octombrie 2010 şi Curtea de Apel constatase o sumedenie de ilegalităţi în dosarul PALAS decizând desfiinţarea definitivă şi irevocabilă a contractului de asociere între Primărie şi Iulius Group (developerul PALAS) precum şi trecerea în domeniul public a terenului de 12 ha pe care s-a deschis şantierul.

În ciuda sentinţei judecătoreşti şi a avertzizărilor lansate de prefectul judeţului care a cerut “intrarea urgentă în legalitate”, Primăria şi ITC nu au mişcat un deget iar Iulius Group a continuat lucrările pe şantier, chiar dacă asta însemna încălcarea legii.

 

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.